Ciasto czekoladowe z piernikową polewą
Ciasto czekoladowe powinno być definicją grudnia. Uwielbiam ten miesiąc całym swoim sercem. Nie tylko poprzez cudowną świąteczną atmosferę, ale również przez to, że wtedy wypadają imieniny mojej Mamy, moje urodziny i imieniny jednego dnia, urodziny mojej Ukochanej Babci, której niestety już z nami nie ma. Grudzień to też zapach cynamonu, piernika. To bieganina po mieście w poszukiwaniu wymarzonych prezentów. To piosenki, etiudy, kolędy i pastorałki. Rekolekcje, przemyślenia i jakaś taka większa wrażliwość.
W ukłonie i pełnej wdzięczności za grudzień, serwuję ciepłe czekoladowe ciasto z polewą piernikową. Najprostsze i najszybsze. I przegryzać oczywiście można!
Ciasto czekoladowe z polewą piernikową
Składniki:
składniki suche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka niesłodzonego kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g czekolady ciemnej, najlepiej min 70% kakao, pokruszonej na małe kawałki
składniki mokre:
- 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (najlepszy słonecznikowy)
- 1 jajko
polewa:
- 4 łyżki mleka
- 1/2 filiżanki cukru pudru
- 2 łyżki zblendowanych na sypko ciasteczek korzennych
Sposób przyrządzania:
Okrągłą blachę (używałam szklanej) wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej rozbełtaj widelcem wszystkie składniki mokre. Mokre wlej do suchych i wymieszaj łyżką do jednolitej, gęstej konsystencji. Ciasto wylej do blachy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
Polewa: wlej do filiżanki mleko, wsyp cukier puder i wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję zawiesiny. Jeśli polewa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru. Na koniec wsyp pokruszone ciasteczka korzenne (najlepiej, aby były sypkie jak mąka) i wymieszaj całość. Polej wystudzone ciasto.
Smacznego!
Nie ma nic lepszego niż grudniowy zimny wieczór z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem TAKIEGO ciasta! Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro
ooo tak! to małe prywatne hygge 🙂 ściskam!
Ostatnio dzień bez czekolady to dzień stracony, więc na to ciasto bym się rzuciła;)
przyznaję – i ja coraz częściej kuszę się na czekoladę 🙂 mniam!
Ciasto właśnie wyladowalo w piecu , mam nadzieję, że będzie pyszne 🙂
daj znać! 🙂
Proste i smakowite – ta piernikowa polewa zdecydowanie do mnie przemawia 🙂
a wiesz, ze to był totalny spontan? Wyszło pysznie! 🙂 i mega słodko:)