Pasta z białej fasoli z curry
Ostatni czas obfituje w spotkania, imprezy, uroczystości i inne okazje, na które przygotowuję różne przekąski. W ten weekend bawiłam się na wieczorze panieńskim w Borach Tucholskim, gdzie w środku lasu, w najwspanialszym drewnianym domku (który mógłby być moim całorocznym:)) przegryzałyśmy domowe wspaniałości.
Ja ze swojej strony przygotowałam ciasto marchewkowe i trzy pasty, które podałam z pełnoziarnistymi grissini. Podzielę się przepisami na każdą z nich. Pierwsza z nich to…
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki zimnej wody
Sposób przyrządzania:
Fasolę opłukać i przełożyć do misy blendera. Dodać tahinę, curry, sól i zblendować na jednolitą pastę. Dodać zimną wodę i raz jeszcze zmiksować – pasta nabierze gładkiej konsystencji, a kolor delikatnie się rozjaśni.
Pasta doskonale pasuje do grissni, pokrojonych w słupki warzyw (marchew, seler naciowy, ogórek) lub jako smarowidło do kanapek.
Smacznego!
Dodatek curry musi tworzyć niesamowitą kompozycję z fasolą 🙂
oj tak, odpowiada za pełnię smaku i charakter 🙂
Przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam takiej kombinacji. Połączenie fasoli z curry brzmi bardzo ciekawie. Aż mam ochotę sprawdzić, jak smakuje. 😉
Sprawdź, polecam :):) taka pasta “z charakterem”:)