Sałatka z kaszy jaglanej. Moja ulubiona do pracy i na drugie śniadanie
Gdy patrzę na datę dodania wcześniejszego wpisu, stwierdzam, że naprawdę rozpływam się w czasie. Pierwszy marca to poważna sprawa, szczególnie, gdy ocknęłam się szóstego maja. Nie przegryzłam marca, nie przegryzłam kwietnia. Smakuję już najwspanialszy miesiąc, gdzie budzę się z zimowego snu i odkrywam na nowo radość z soczystych smaków. A na teraz, dzielę się z Wami moją ulubioną sałatką do pracy.
Sałatka z kaszy jaglanej
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średniej wielkości jabłko
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- pół pęczka natki pietruszki
sos: - 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej może to być syrop z agawy)
- 3/4 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 3 łyżki wody
Sposób przyrządzania:
Przygotować sos: zblendować w pojemniku wszystkie składniki, aż zrobi się mus. Odstawić do czasu przygotowania sałatki.
Jabłko (bez obierania) pokroić w kosteczkę oraz posiekać natkę pietruszki. Do miseczki z ugotowaną i przestudzoną kaszą jaglaną, dodać pokrojone w kosteczkę jabłka, posiekaną natkę pietruszki i groszek.
Połączyć z sosem i wymieszać. Idealna do przegryzienia na drugie śniadanie!
brzmi smacznie, chyba spróbuję:)
będziesz zachwycona, jak szybko się ją robi 🙂
świetny przepis! chętnie wypróbuję bo uwielbiam tego typu zdrowe i pożywne sałatki 🙂 ciekawe czy możnaby zrobić też taką wersję z kaszą kuskus…
Oczywiście, że tak 🙂 kasza kuskus też świetnie się tu odnajdzie 🙂 smacznego!
Bardzo fajny przepis, taki lekki i świeży 🙂
dziękuję 🙂
Zrobię ta sałatkę , fajne połączenia składników!!!
Zrób!!:) W pracy wszyscy na nią zerkają, zwraca uwagę:)
Ciekawa sałatka, niby tylko kilka składników, ale przemawia do mnie.
właśnie w prostocie skrywa się cała magia tej sałatki ^
Brzmi świetnie, idealnie do moich lunchboxów.
Czas i mnie się rozpływa, ale wstawaj prędko, wiosna jest piękna! 🙂
o tak, z tym się zgodzę :))