Kukurydziany z kokosem. Przegryziesz?
Wszyscy ci, którzy mnie dobrze znają, wiedzą, jak bardzo uwielbiam poranki i jak bardzo rozkoszuję się we wszelkiego rodzaju babeczkach. Kilka lat temu, muffin wydawał mi się być pojęciem puszystym, rozpieszczonym, mocno humorzastym. Teraz już wiem, że jest pozycją idealną na śniadanie, przegryzką w pracy lub chwilą odetchnienia w ciągu dnia. Panie i Panowie, przedstawiam kukurydzianego z kokosem. Wprost na Wasze stoły!
Przygotowanie tych muffinów zajęło mi zaledwie kilka minut. Sprytne połączenie suchych i mokrych składników sprawiło, że mój permanentny pośpiech zostać nienaruszony. Jak pięknie jest jeść coś słodkiego, wartościowego i po prostu zdrowego. Przegryzam je i stwierdzam, że mi smakują. Mocno. Przekładam je malinami w syropie oraz miodem z pistacjami. A Ty? Z czym być przegryzł tego muffina?
Śniadaniowe muffiny z kokosem
Składniki:
suche:
- 1 i 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- garść pestek dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
mokre:
- 1/2 szklanka mleka
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
Sposób przyrządzania:
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Następnie, mokre składniki przelać do suchych i połączyć w całość. Ciasto przełożyć do papilotek silikonowych i piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
super muffinki!!!
@Magda dziękuję:)
Trudno się oprzeć muffinom w takich papilotkach;)
@Olga dzięki:)
przegryzę, bo akurat dostałam zapas kukurydzianej 🙂 piękne.
@Werka, będą idealne na Twoje śniadanie 🙂
Ja przegryzę z przyjemnością. Przy okazji właśnie mi uświadomiłaś jak dawno żadnych nie robiłam, a też bardzo je lubię 🙂
@Agnieszka, mam nadzieję, że Ciebie zmotywowałam 😉
Zdecydowanie tak 🙂
Uwielbiam takie babeczki, w ciemno biorę wszystkie! 😉
Supeeer!:))