Receptura rodzinna: najlepszy pasztet drobiowy
Z mięsem u mnie jest tak, że gdy go nie ma w kuchni, czuję się swobodnie i nie wisi nade mną obowiązek przygotowania czegoś mięsnego. Zegar nie tyka, kawałek soczystej piersi lub schabu nie sugeruje w lodówce, że już czas go wykorzystać. Tak naprawdę nigdy nie było mi po drodze przyrządzanie dań z mięsem w roli głównej lub nawet jako dodatek. Czynność tę zostawiłam swoim bliskim, którzy radzą sobie świetnie. Tak jak np. moja Mama, która zaserwowała mi najlepszy pasztet drobiowy w okolicy. I choć mięsiara ze mnie żadna, wracam do niego dość często.
Z nieśmiało wyciągniętymi dwoma palcami mogę zapewnić, że nawet najwytrwalsi przeciwnicy wszystkiego pasztetowego, polubią ten… Wypiek. Wszak to właśnie w ten sposób należy nazwać drobiowo-warzywny pasztet, tak bardzo delikatny i lekki. Nie sposób zdefiniować jego konsystencji, jest po prostu idealna.
Ta drobiowa pozycja jest ściśle związana z naszymi okazjami. Piekę go na kolację z przyjaciółmi, święta, czy niedzielne kanapki. W kryzysowych chwilach wystarczy, że wyciągnę kawałeczek z zamrażarki. Doskonale nadaje się do chwycenia w rękę, czy rozsmarowania na domowym pieczywie. Spróbujcie, przekonajcie się.
Drobiowy pasztet z warzywami
Składniki:
- 1,6 kg kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 średniej wielkości cebule
- pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- opcjonalnie: bazylia, oregano
Sposób przyrządzania:
O jaa takie pasztety to rozumiem 😀 Przepis zapisuję do wypróbowania! Mega apetyczne zdjęcie 🙂
Pozdrawiam
Ula.
Ula, jestem pewna, że od razu przypadnie Ci do gustu 🙂 pozdrawiam!