Krem z marchewki z czarnuszką

Kremowa zupa, bez znaczenia z jakiego warzywa, jest dla mnie zawsze dobrym pomysłem. Marchewka, burak, cukinia, brokuł, ziemniak. Tak naprawdę wszystko to można wrzucić do jednego garnka, zalać bulionem, doprawić, a potem zblendować na pyszną zupę. Lubię ten typ obiadu ze względu na szybkość przyrządzania i długie uczucie sytości po zjedzeniu. A żeby jedzeniu towarzyszyło przegryzanie, dodaję do niej zawsze coś chrupiącego. Raz są to grzanki, innym razem orzechy. W tym przypadku postawiłam na czarnuszkę. Jej aromat cudownie dopełnia smak. Przedstawiam Wam: krem z marchewki.

 

Krem z marchewki

 

Krem z marchewki z czarnuszką

 

Składniki:

 

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

 

Sposób przyrządzania:

Marchewkę umyć, obrać i pokroić na talarki. To samo zrobić z ziemniakami. Zagotować warzywny bulion, wrzucić marchew i ziemniaki – bulion powinien być lekko ponad poziom warzyw. Gotować go miękkości warzyw. Gdy będą ugotowane, garnek zdjąć z ognia. Zblendować na krem. Gdy będzie zbyt gęsty, dodać nieco wody, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić, ponownie wymieszać.

Podawać z czarnuszką. Ja dodatkowo podaję z chlebem z kaszy gryczanej. 

 


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *