Najprostsze danie świata. Sałatka z pieczonym batatem i bakłażanem

 

 
Jechaliśmy dość szybko długą trasą. Dzień wydawał się z pozoru prostu i bezkolizyjny, jednak wiedziałam, że pod koniec będziemy zmęczeni. Jednym okiem czuwałam nad drogą, drugim odpływałam do świata swoich wytworów wyobraźni. Czarny asfalt doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju analizy. Jest niczym czarna tablica, na której można rysować każdą kwestię, która akurat pojawi się w głowie. Mi akurat doskwierał wtedy głód. Zaczęłam więc rozmyślać o tym, co zjemy, gdy w końcu dotrzemy.

Sałatki są chyba najprostszym daniem świata. Wystarczy kilka liści porwanej sałaty, dodatki, które czekają w lodówce i kuchennych szafkach i już można nadać posiłkowi tytuł sałatki. Wiele razy podchodziłam do próby przejścia na obiady w tej formie, jednak zwykle przegrywałam z
postanowieniem już po kilku dniach. Powód był prosty. Albo nie chciało mi się codziennie biegać do warzywniaka po porcję świeżych ogórków i pomidorów, albo przygotowanie jej było dla mnie zbyt nudnym zajęciem.
 
Nadszedł jednak ten czas, kiedy wprost uwielbiam rzucać szybko na talerz to, co akurat znajdę pod ręką i kombinować ze smakami. Mam wrażenie, że kreacji sałatek jest nieskończenie wiele. Ja do swoich zawsze daję po kolei: świeże, ciepłe, tłuste i aromatyczne. Co kryje się pod tymi oznaczeniami? Np. rukola i papryka, pieczony batat lub pietruszka, podprażone orzechy, nasiona lub łyżka oleju lnianego oraz zioła. Kombinacje dowolnie mieszam, zawsze znajdując na talerzu stos niespodzianek. Lubię, gdy w pracy otwieram pudełko sałatki i dopiero wtedy przypominam sobie, co w niej mam. Wtedy szukam ulubionych dodatków i wyjadam je oddzielnie, zostawiając dodatkowo kilka sztuk na sam koniec. Tym razem ciepłe warzywa pokryłam przyjemną polewą i dodałam kawałek sera.
 

Sałatka z pieczonymi warzywami

 

Składniki:

polewa:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • kilka liści rukoli
 
sałatka:
  • garść świeżej mieszanki sałat
  • 1 niewielka marchew
  • 1/2 batata
  • 1/2 bakłażana
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser feta
 

Sposób przyrządzania:

 

Wszystkie składniki polewy zblendować.
Marchew pokroić na niewielkie słupki. Batata i bakłażana pokroić
na talarki i razem z marchewką ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Dodać pokrojone pomidorki. Całość polać
sosem i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Na talerz wyłożyć
mieszankę ulubionych sałat. Ciepłe warzywa przełożyć na sałatę.
Dodać kawałki fety. Można posypać świeżymi ziołami, np.
bazylią.
 

 

 
Smacznego!


8 thoughts on “Najprostsze danie świata. Sałatka z pieczonym batatem i bakłażanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *