Jesienna szarlotka z musem
W paczkach, paczuszkach jest coś magicznego. Na każdą się czeka, każda zapakowana i rozpakowywana jest na swój sposób. Lubię je dostawać, bo symbolizują coś namacalnego. Coś, co spakował prawdziwy człowiek i robił to myśląc o odbiorcy. Najpiękniejsze paczki są jednak te z domu, gdy pakują je dłonie, które kochają. Tak było ostatnim razem, gdy w towarzystwie Rodziców, przybyła paczka spodziewanych rzeczy, w której znalazła się jednak mała niespodziewajka. Jabłka, zerwane prosto z sadu. Ekologiczne, niedoskonałe.
Z jabłkami mam pewien problem. Przez ostatnie kilka lat przegryzanie ich przyprawiało mnie o mdłości. Samodzielnie postawiłam diagnozę, że po prostu mi szkodą i sukcesywnie unikałam ich w świeżej postaci przez dobre kilkadziesiąt miesięcy. Gdy leżakowały ostatnio w kuchni przez kilka dni, moje wyrzuty sumienia narastały z taką prędkością, że wręcz zmusiłam się do wymyślenia ich wykorzystania. Nie nabawiłam się jednak zakwasów od tego myślenia, bo w lodówce grzecznie czekał jeszcze pewien słoik. Też rodzinny, też jabłkowy. Jego wysokość mus, prosto spod dłoni M. siostry.
Tym sposobem, w szybki i prosty sposób związałam dwie rodziny w jednej blaszce. Pełnoziarnista szarlotka, kusząca aromatem cynamonu, przywołująca magię jesieni. Przegryziona w mieszkaniu przez przedstawicieli obu stron dostawców.
Szarlotka z musem
Składniki:
(okrągła blacha o średnicy 25 cm)
ciasto:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
dodatkowo:
- słoik musu jabłkowego (ok 300 g)
- 3-4 niewielkie jabłka – obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- cynamon
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do ok. 2000 stopni.
Ze wszystkich składników ugnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 – tę drugą włóż do lodówki. Większą część rozwałkuj lub wyklej na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika i podpiecz 10 minut.
Po tym czasie, wyjmij blaszkę i odczekaj 10 min, aż lekko przestygnie. Spód posyp budyniem, a następnie wyłóż mus jabłkowy oraz pokrojone w cienkie plastry jabłka. Posyp cynamonem. Na wierzch wyłóż wykrojone kawałki 1/3 części kruchego ciasta (tego z lodówki) – może je równie dobrze poszarpać i posypać a’la kruszonka.
Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 50 minut.
trick: do kruchego ciasta możesz dodać nieco przyprawy korzennej – zyska wówczas świąteczny posmak.
Smacznego!
Hejka! Robiłam właśnie z tego przepisu taką szarlotkę na Święta – właśnie wykorzystując także Twój trick. Wyszła niesamowita – dziękuję!
Hejo! 🙂 Cudownie, bardzo mnie to cieszy 🙂 Smacznego Kochana!