Chleb orkiszowy
Najprostszy, z krótkim składem i minimalnym nakładem pracy – taki jest właśnie ten chleb. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego do jego zrobienia zmotywowałam się dopiero teraz, choć tak wiele o nim słyszałam. Już teraz wiem, że długo jeszcze nie odwiedzę piekarni. Sprawdźcie przepis, który odmieni Waszą opinię na temat złożoności pieczenia pieczywa.
Chleb orkiszowy
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (użyłam typ 1650)
- 300 ml wody
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki miodu
- 1/3 szklanki nasion sezamu
- na wierzch: gomasio (może być po prostu sezam, siemię lniane, słonecznik, itp)
do blachy:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 płatków owsianych (błyskawicznych)
Sposób przyrządzania:
wszystkie składniki (mąka, woda, drożdże, sól, miód i nasiona) wrzucić do miski i za pomocą łyżki zamieszać na zwartą konsystencję – może pomóc sobie rękoma. Ciasto przełożyć na blachę (keksówka 25 cm) uprzednio naolejowaną i obsypaną płatkami. Wierzch obsypać gomasio.
Odstawić pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 1 h.
Smacznego!
Ale mi narobiłaś ochoty! <3
yesss! Czyli cel zrealizowany :D!
Wyszedl wspaniale! Wielkie dzieki za sprawdzony przepis! Z maselkiem, oczywiscie!:)
jak cudownieeee! cieszę się bardzo:) smacznego!