Gomasio – japońska sól sezamowa
Znacie Gomasio? Ja jeszcze kilka dni temu kompletnie nie słyszałam o istnieniu tej cudownej mieszanki. To inaczej japońska sól sezamowa, która popularna jest również w wersji z siemieniem lnianym. Podstawą jest oczywiście sól i zawsze występuje w proporcji 1:10. Przepis, która ja dostałam, zawiera oba składniki: zarówno sezam, jak i siemię lniane. I już wiem – to mieszanka idealna, o wszechstronnym zastosowaniu.
Po przygotowaniu gomasio, w mojej głowie szalały już pomysły, jak go wykorzystać:
- posypka do sałatek
- dodatek do zup
- dodatek do kanapek
- panierka do ryb lub tofu
- dodatek do jogurtu lub kefiru
- posypka do makaronu
- posypka do focacci
- dodatek do koktajli (warzywnych) lub sosów
- … i wiele więcej!
Przygotowanie jest ultraproste i hiperszybkie. Hops!
Gomasio – japońska sól sezamowa
Składniki:
- 1 łyżka soli himalajskiej (jeśli nie masz, użyj normalnej)
- 10 łyżek nasion sezamu
- 10 łyżek nasion siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i chwilę podpraż (możesz przykryć patelnie, ponieważ pod wpływem temperatury, sezon i len mogą “skakać”). Po krótkim uprażeniu (serio, krótko! Zbyt długie prażenie obniża dobroczynne właściwości nasion), zblenduj całość lub zmiel w moździerzu.
Smacznego!