Kasza jaglana z pomidorami i szpinakiem
Kasza jaglana nie jest dla mnie żadną modą czy chwilową ekscytacją. Jest dla mnie ukochanym dodatkiem do śniadania, obiadu i kolacji. Uwielbiam ją od zawsze i szanuję za szeroki wachlarz możliwości. Przegryzam ją zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Piekę z nią ciasta, blenduję budynie, miksuję koktajle i mieszam w sosach. Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym składnikiem, pełnym wartości odżywczych i schowanej głębi smaku, którą możemy podkręcać na milion sposobów. Dodatkowym atutem kaszy jaglanej jest to, że po prostu szybko się gotuje. Pozostawiona pod przykryciem, idealnie wchłania wodę i staje się cudownie sypka.
W związku z tym, że ostatnim gorącym trendem są posiłki przygotowane z dosłownie kilku składników, postanowiłam zmajstrować obiad z użyciem 5 produktów. Nie więcej i nie mniej. Przed Wami kasza jaglana, z pomidorami, szpinakiem, oliwkami i pieprzem kajeńskim.
Obiad z 5 składników: kasza jaglana z pomidorami
Składniki (ok. 3 porcje):
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- puszka pomidorów
- ok. 300 g świeżego szpinaku baby
- 10-15 zielonych oliwek
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przyrządzania:
Na rozgrzaną patelnie wrzuć pomidory. Gdy zaczną bulgotać, wrzuć umyty szpinak i posiekane oliwki. Opcjonalnie dolej nieco wody, aby nadać płynności (woda później odparuje i zredukuje sos). Przypraw pieprzem. Podawaj z kaszą jaglaną.
p.s. nie używam w tym posiłku soli, gdyż pomidory oraz oliwki mają je wystarczająco dużo.
Smacznego!