Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z tych, o których regularnie skrycie marzyłam, a gdy już się pojawiało na stole lub w cukierni, z rumieńcami na policzkach wbijałam widelczyk. Zawsze mnie zachwycało i stało się wręcz symbolem „słodkiego pożądania”. Celowo nie robiłam go samodzielnie w domu, bo bałam się, że straci swoją magię. Że szklanka oleju lub pszenna mąka oraz nadmiar cukru zrujnują moje przekonanie, że ciasto marchewkowe to przecież „porcja warzyw”, którą można przegryźć bez wyrzutów sumienia.
Odważyłam się zatem dopiero kilkanaście dni temu, gdy uświadomiłam sobie, że ilość tłuszczu można swobodnie ograniczyć, a wilgotna oraz słodka marchewka doskonale łata wszystkie niedobory. Postanowiłam więc odchudzić klasyczne, krążące w sieci przepisy i postawić na wersję z mniejszą ilością cukru, tłuszczu oraz z mąką pełnoziarnistą.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości marchewki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 3 jajka (tu nie ma co zmniejszać liczby – jajka doskonale łączą wszystkie sypkie produkty)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Pół szklanki brązowego cukru (można nawet zmniejszyć do 1 /3)
- Ok. 5 daktyli, wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie i posiekanych na paseczki
- 1/3 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego, który nada charakterystyczny posmak)
- Garść posiekanych orzechów włoskich (choć dobrym manewrem jest również posiekanie garści mieszanki studenckiej, razem z nerkowcami, migdałami, orzechami laskowymi oraz rodzynkami)
- Pół łyżeczki soli
Polewa:
- opakowanie puszystego serka śmietankowego (np. Piątnica, 200g)
- łyżka masła
- łyżka cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
Sposób przyrządzania:
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać mąkę, sodę, olej, sól i posiekane daktyle. Wszystko razem zmiksować na jedną masę.
Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać łyżką, aby powstanie marchewkowa gęsta papka.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50-60 min w 200 stopni (do tzw. suchego patyczka)
Polewa: zmiksować wszystko na jednolity krem i posmarować grzbiet ciasta marchewkowego.
Smacznego!
p.s. a co powiesz na… brownie z czerwonej fasoli?