Ciasto na pizzę. Przepis podstawowy

Ne jadam jej często. Jak już nadciąga okazja, jest to raczej opcja domowa. Z ulubionymi składnikami, z ręcznie robionym sosem, przegryzana przy domowym ciepłym stole. Koniecznie na cienkim cieście, takim jak lubię. Poznajcie najprostszy i niezawodny przepis na najlepsze ciasto na pizzę.
Niekwestionowanym mistrzem pizzy w naszej Rodzinie jest moja Siostra. Potrafi w 15 minut wyczarować prawdziwą Italię na naszym stole. W najróżniejszych kombinacjach: z krewetkami,z fetą, z ogórkiem konserwowym, łososiem, cukinią, rukolą.
Prawdziwym Królem wypieków jest natomiast nasz Kuzyn, znany również jako wynalazca najdoskonalszego ciasta na pizzę. Z tego przepisu ciasto może być grube, cienkie, chrupiące lub puszyste. Jak kto woli. Buon appetito!
Ciasto na pizzę
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
do zaczynu:
- 1 łyżka cukru
Sposób przyrządzania:
Do szklanki wsyp cukier i pokruszone drożdże. Mieszaj łyżką, aż kombinacja stanie siępłynna. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj olej i wlej wodę. Dołącz do całości drożdżowy zaczyn i wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
Dla cierpliwych, ciasto można odłożyć na 30 minut.
Dla niecierpliwych, ciasto rozwałkować na pożądany kształt i rozpocząć ozdabianie swojej pizzy.
Piec w 190-200 stopniach przez 12 minut.
Przy okazji…to był właśnie ten moment, gdy rozpoczęliśmy produkcję domowej pizzy z wykorzystaniem powyższego przepisu.
Z bardzo podobnego przepisu korzystam, kiedy robię ciasto na pizzę. Ostatnio poproszono mnie o jej ponowne zrobienie. Będę musiała się zmobilizować 🙂
Najlepsze ciasto ever! Idealnie chrupiące i szybko się robi. Dzięki!
Michał
Od dzisiaj moje ciasto na pizzę nr 1! 😉 szybko się robi, a pizza wyszła przepyszna, lekka i chrupiąca. Od siebie dodałam do ciasta jeszcze odrobinkę oregano 😉 Dzięki za pycha kolację! 😀
mniamiii! Cieszę się mocno, bo to również moje ciasto nr 1 🙂 ostatnio Michał miał zachciankę na pizzę i zrobiliśmy ją w 30 minut. Zawsze wychodzi i nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną pracować 🙂 oregano w cieście robi robotę, ja dodatkowo używam czasami mąki pełnoziarnistej. Ot tak, żeby w głowie lżej było 😀
Przepis bardzo dobry, a zdjęcia tylko potwierdzają, że pizza musi być smakowita.. Aż w głowie się nie mieści, że tak szybko można przygotować takie cudo :-).
To najlepsza pizza świata, serio 😀 smacznego!