Przy kawie i rozmowach należy przegryzać. Oto najprostsza domowa babka

Codzienny pęd, który towarzyszy mi od ostatnich kilku miesięcy nauczył mnie jednej ważnej rzeczy. Celebracji. Chwili, rozmowy, picia kawy, czytania magazynów i przebywania we własnym towarzystwie. Wolne momenty stały się luksusem, który coraz bardziej doceniam i za którym czekam z wytęsknieniem. Przenoszę się wtedy do czasów, gdy wolnego czasu było aż nadto, a ja nie byłam świadoma, jak cenną walutą obracam. Wiedziałam jednak, że w trakcie swobodnych leniwych rozmów, warto coś przegryzać. Kiedyś to była oranżada i chrupki. Dziś wolę kawę i domowe ciasto.
To ciasto nie jest fit. Nie jest bez glutenu, jajek, mleka i cukru. Wręcz przeciwnie. Babki są jednym z tych ciast, na które nie pozwalam sobie zbyt często. Jednak często myślę o ich smaku. Piaskowe, cytrynowe, maślane, marmurkowe. Swoją ciężkością doskonale uzupełniają białą kawę i pogadanki. Lubię ich smak i z przyjemnością wspominam, gdy Mama i Ciotki łamały je w palcach i przegryzały do popołudniowych rozmów.
Domowa babka marmurkowa
Składniki:
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 100ml mleka + 1 łyżka mleka
- 400g mąki (250g mąki pszennej + 150g mąki ziemniaczanej)
- 20g proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Miękkie masło utrzyj w cukrem, jajkami, mlekiem i solą. Do tak puszystej masy dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksuj do uzyskania bardzo gęstej jednolitej masy (możesz również robić to za pomocą drewnianej kuli – w tym miejscu Ciebie przepraszam, ale nie pamiętam, jak to się nazywa).
Połowę tej masy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1 łyżkę mleka. Przełóż ją do jasnej masy w keksówce i delikatnie powywijaj widelcem. Możesz mniej lub bardziej, w zależności od fanaberii i chęci uzyskania wzorków.
Jak widzisz, ja postawiłam na prostotę:)
Babkę piecz przez ok 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!
Lubię takie proste przepisy 🙂 Pyszna babka !
pyszna! 🙂
Znam uczucie będąc ciągle na wysokich obrotach i chwila wytchnienia jest jak luksus 😉 A jak już się trafi na pewno milej jest spędzać czas przy takiej babce i filiżance dobrej kawy 🙂
ooo tak, dokładnie Marcelina 🙂 Smak kawy zupełnie inaczej wtedy smakuje 🙂
Smak dzieciństwa! <3 Przepis bardzo zacny 😉 Muszę pomyśleć jak ją trochę odchudzić żeby móc skosztować 😀
też myślałam o odchudzeniu 🙂 Hmmm może:
200g masła-> olej kokosowy
1 szklanka cukru -> ksylitol
4 jajka
100ml mleka + 1 łyżka mleka -> mleko roślinne
400g mąki (250g mąki pszennej + 150g mąki ziemniaczanej) -> wersja pełnoziarnista, ale wtedy nieco mniej
20g proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
__
Choć wiadomo, że smaków dzieciństwa się nie zmienia! 🙂