Noworoczne postanowienia: przegryzać dużo dobrego! Najlepsze ciastka owsiane
Zanim rozprawię się ze starym rokiem, muszę wykonać pewną misję. Wiąże się ona z niezliczoną liczbą zmarzniętych paluszków, czerwonych nosów, dreptających stóp i spierzchniętych ust.
Atakujący od kilku dni mróz, nie sprzyja noworocznym postanowieniom, aby jeść mniej i lekko. Ba, organizm domaga się większej ilości ciepłych dań, a brzuszek stale chce być przepełniony i nagrzany. Na ratunek własnego sumienia, dobrego samopoczucia i wytrwałości w przestrzeganiu diety, nadchodzą najlepsze na świecie ciasteczka owsiane. Sparowane z zieloną herbatą, kawą zbożową lub ciepłym mlekiem migdałowym, staną się najmilszą częścią dnia. Przegryźcie!
Najlepsze ciastka owsiane (ok. 32 sztuki)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g pokruszonej dobrej jakości czekolady (dla dzieci polecam mleczną)
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lub mniej)
Sposób przyrządzania:
W dużej misce wymieszać: mąkę, płatki owsiane, słonecznik, dynię, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i pokruszoną czekoladę. W niewielkim rondelku zmiksować jajka, miękkie masło i cukier (masło może zrobić niewielkie “grudki”, ale nie trzeba się tym przejmować). Maślano-jajeczną papkę przełożyć do suchych składników i wymieszać, aż wszystko się połączy. Masa może być sucha i krusząca się.
Za pomocą łyżki, wykładać porcje ciasteczek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dłońmi wyrównać brzegi i ugnieść ciasteczko, a następnie delikatnie spłaszczyć.
Piec w temperaturze ok. 190-200 stopni (w zależności od piekarnika) przez 15-17 minut (doglądać, aż lekko się zarumienią).
Uśmiechać się. Dużo. Ładnie.


Ok, przekonałaś mnie:)
yessss!:)
Takie ciacha są zdecydowanie moimi ulubionymi! Pyszności 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
są lekiem na całe zło. I zimno 😛
wyglądają przepysznie 🙂 dziś robię!
daj znać, jak wyszły!:)
były pyszne 🙂 i zniknęły w mgnieniu oka 🙂 dzięki za przepis
super! cieszę się 🙂
Owsiane – moje ulubione:)
ahhh, moje też 🙂 jem je praktycznie codziennie w pracy!
ale mi ochoty narobiłaś.. uwielbiam owsiane ciasteczka i na pewno wykorzystam ten przepis! mniam!
cieszę się:) smacznego Ola!
wyglądają pyszni i chyba nawet takie beztalencie jak ja da radę je zrobić 🙂
Zapraszam do mnie!
na pewno wyjdą przepyszne! 🙂
Takim to nie odmówię! Miło rozpocząć dzień z takim ciasteczkiem do kawy 🙂
Wiesz… nie zaprzeczę:)
Kiedyś namiętnie używałam wszystkiego co zdrowe, pełnowartosciowe, itp. Zrezygnowałam z tego, ale jakiś czas temu kupiłam sobie znowu mąkę pełnoziarnistą. Takie ciasteczka też od dawna chciałam zrobić. Czas więc zabrać się do roboty, bo Twoje wyglądają smakowicie!
@Madam, na pewno będziesz zachwycona 🙂
Smacznego!
Uwielbiam ciastka owsiane, są bardzo zdrowe i smaczne. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂 A mógłbym w tym przepisie zastosować miód zamiast cukru brązowego? Lubie połączenie miodu z ciastkami owsianymi.
@Melvit, śmiało – kto nie eksperymentuje, ten nie wie 🙂 Myślę,że miód będzie doskonały, ciasto nie ucierpi na konsystencji 🙂 Ewentualnie dorzuć wtedy ciut więcej płatków owsianych ^
fajne 😉