Wegańska czekolada trzyskładnikowa do gryzienia

W moim domu istnieje pewna magiczna szufladka. Gdy byłam mała, skradałam się do niej, nie bacząc na porę dnia i szperałam w kolorowych papierkach. Oczy przybierały różną wielkość, w zależności od znaleziska, a buzia umorusana była rozmaitymi smakami. Szufladka ta bywała źródłem radości, ukojenia, a czasem i zawodu. Teraz, gdy przyjeżdżam do Rodziców, lubię ją rozsunąć i wertować słodkie stosiki. Wybieram ulubione smaki mojego M. i pakuję w walizkę. Lubię tam zaglądać, chociażby dla samego uczucia dziecięcej ekscytacji. Myślę, że w większości domów istnieje taka szufladka. Wypełniona słodkimi cudami.
Otulona tymi wspomnieniami, zagospodarowałam górną półeczkę w naszej kuchennej szafce na takie właśnie skarby. Ułożyłam tam okrągłe pudełka, do których chowam wszelkie łakocie. Moja miłość do czekolady skrywa się jednak tylko w sercu. Na co dzień to mój M. szeleści srebrnymi foliami i uśmiecha się, gdy czekoladowy zastrzyk zacznie działać. W trosce o niego, postanowiłam zrobić własną… czekoladę. Trzyskładnikową, wegańską, z dobrymi rzeczami na górze. Taką polubiliśmy oboje.
Wegańska czekolada
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego (ekologicznego, tłoczonego na zimno)
- 2 łyżeczki dobrej jakości kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- do posypania:
jagody goji
mielone orzechy włoskie
żurawina
Sposób przyrządzania:
W rondelku rozpuścić olej kokosowy. Odstawić z ognia, dodać kakao i syrop klonowy. Wymieszać do jednolitej masy. Do pudełeczka wyłożonego papierem do pieczenia przelać masę. Wyrównać i posypać czym tylko chcemy. U mnie były to jagody goji, suszona żurawina i mielone orzechy włoskie.
Wstawić do zamrażalki na ok. 30 minut. Przetrzymywać w zamrażarce lub w lodówce w zamkniętym pudełku.

Jak to fantastycznie wygląda! Niejedna produkowana i sklepowa mogłaby się schować! Do tego wegańska, jestem zachwycona. 🙂
dziękuję 🙂 no i sklepowe nie miałyby tylko trzech składników 😛
proste, szybkie i zdrowe!! nie zapominając o tym, że do tego jeszcze przepyszne 🙂 koniecznie muszę się zabrać za produkcję takiej domowej czekolady <3
Taki prosty przepis i mamy wegańską czekoladę. Super! 🙂
Świetny pomysł! Też mam taką magiczną szufladę:)