Ochota na słodkie. Jaglany krem z czekoladą i nerkowcami
Nigdy nie byłam zwolenniczką popularnego kremu czekoladowo-orzechowego. Nie wyjadałam go łyżeczką, a tym bardziej nie smarowałam nim porannych grzanek. Jestem mocno wdzięczna, że w moim domu zamiast tego smarowidła pojawiały się lokalne miody i domowe masła orzechowe. Nie trudno było mi zatem wykreować zdrową wersję kremu z czekoladą. Na tosty i do zajadania ze słoika. Na wszystkie smutki i radości.
Zwykle unikam czekolady. Nie przegryzam jej w wersji mlecznej, z orzechami, karmelowej czy nadziewanej. Jedynym wyjątkiem są podwójnie czekoladowe babeczki, które przyrządzam na specjalne okazje lub zachcianki mojego M. Ja sama, jeśli już czuję niepohamowaną ochotę, wybieram tę z wysoką zawartością kakao. Tak było i tym razem, gdy miniony dzień wymusił na mnie pochłonięcie czegoś słodkiego, kremowego i intensywnie pachnącego czekoladą. Zainspirowana przepisem z Foodmanii, ugotowałam kaszę, zakasałam rękawy i zmajstrowałam coś dobrego.
Jaglany krem czekoladowy z orzechami
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 i 1/3 mleka migdałowego
- 2 rządki czekolady o zawartości 90% kakao
- 2 łyżeczki karobu lub dobrej jakości kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki orzechów nerkowca
Sposób przyrządzania:
Opłukaną kaszę jaglaną zalać mlekiem i gotować w rondelku przez ok. 15 min. Dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kasza powinna być gęsta. Dodać kakao,miód i ponownie wymieszać. Orzechy nerkowca zmielić na drobno i dodać do masy. Całość zblendować na krem. Najlepiej smakuje na podpłomykach lub delikatnych wafelkach. Ja przegryzam ją prosto ze słoiczka.
kasza jaglana i nerkowce- niebo w gębie!!
@Magdalena, prawda! 🙂
Fajnie wyglada 😉 Lubię takie zdrowe alternatywy.
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
@Natalie, dzięki 🙂
Świetny ten krem a la zakazany do wymawiania 🙂 ja właściwie czasem wyjadałam, ale i tak prawie nigdy nie mieliśmy go w domu, więc żalu nie ma! Świetny dodatek kaszy jaglanej!
Dokładnie, rewelacyjne wykorzystanie kaszy na wyjątkowy sposób 🙂
O rety!!Czekolada i nerkowce <3 To musi być pyszne :)))
taaaak <3!
świetna alternatywa dla słodyczy 😉 na pewno spróbuje zrobić 😉 pozdrawiam i zapraszam do siebie http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
dzięki 🙂
Łał muszę koniecznie spróbować 😉 świetny post, chętnie wypróbuję! http://pozytywnego-cos.blogspot.com/2015/06/
dziękuję @Sara:)
Pycha <3
Obserwuje i Pozdrawiam <3
Mój blog <–Klik
dziękiii:)
Nie ukrywam, z przyjemnością bym zjadła 🙂
@Agnieszka – o tak. Jedzenie tego kremu to prawdziwa przyjemność 😉
Nerkowce <3 Fantastyczny pomysł 🙂
@Ania dzięki!:)
A czy można kakao i czekoladę zastąpić zmielonych ziarnami kakaowca?/ Kasialot
Kasia, tak 🙂 Tylko dodaj wtedy do kaszy jaglanej 1-2 łyżki oleju kokosowego. I miodem dopasuj sobie poziom słodkości 🙂