Jesienna szarlotka z musem

W paczkach, paczuszkach jest coś magicznego. Na każdą się czeka, każda zapakowana i rozpakowywana jest na swój sposób. Lubię je dostawać, bo symbolizują coś namacalnego. Coś, co spakował prawdziwy człowiek i robił to myśląc o odbiorcy. Najpiękniejsze paczki są jednak te z domu, gdy pakują  je dłonie, które kochają. Tak było ostatnim razem, gdy w towarzystwie Rodziców, przybyła paczka spodziewanych rzeczy, w której znalazła się jednak mała niespodziewajka. Jabłka, zerwane prosto z sadu. Ekologiczne, niedoskonałe.

Z jabłkami mam pewien problem. Przez ostatnie kilka lat przegryzanie ich przyprawiało mnie o mdłości. Samodzielnie postawiłam diagnozę, że po prostu mi szkodą i sukcesywnie unikałam ich w świeżej postaci przez dobre kilkadziesiąt miesięcy. Gdy leżakowały ostatnio w kuchni przez kilka dni, moje wyrzuty sumienia narastały z taką prędkością, że wręcz zmusiłam się do wymyślenia ich wykorzystania. Nie nabawiłam się jednak zakwasów od tego myślenia, bo w lodówce grzecznie czekał jeszcze pewien słoik. Też rodzinny, też jabłkowy. Jego wysokość mus, prosto spod dłoni M. siostry.

Tym sposobem, w szybki i prosty sposób związałam dwie rodziny w jednej blaszce. Pełnoziarnista szarlotka, kusząca aromatem cynamonu, przywołująca magię jesieni. Przegryziona w mieszkaniu przez przedstawicieli obu stron dostawców.

 

Szarlotka z musem

Składniki:

(okrągła blacha o średnicy 25 cm)

ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • słoik musu jabłkowego (ok 300 g)
  • 3-4 niewielkie jabłka – obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • cynamon

 

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do ok. 2000 stopni.

Ze wszystkich składników ugnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 – tę drugą włóż do lodówki. Większą część rozwałkuj lub wyklej na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika i podpiecz 10 minut.

Po tym czasie, wyjmij blaszkę i odczekaj 10 min, aż lekko przestygnie.  Spód posyp budyniem, a następnie wyłóż mus jabłkowy oraz pokrojone w cienkie plastry jabłka. Posyp cynamonem. Na wierzch wyłóż wykrojone kawałki 1/3 części kruchego ciasta (tego z lodówki) – może je równie dobrze poszarpać i posypać a’la kruszonka.

Piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 50 minut.

trick: do kruchego ciasta możesz dodać nieco przyprawy korzennej  – zyska wówczas świąteczny posmak.

Smacznego!


 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *