Chleb orkiszowy

Najprostszy, z krótkim składem i minimalnym nakładem pracy – taki jest właśnie ten chleb. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego do jego zrobienia zmotywowałam się dopiero teraz, choć tak wiele o nim słyszałam. Już teraz wiem, że długo jeszcze nie odwiedzę piekarni. Sprawdźcie przepis, który odmieni Waszą opinię na temat złożoności pieczenia pieczywa.

Myślę (a wręcz jestem przekonana), że z tego przepisu wyjdzie chleb z użyciem dowolnej mąki. Ja postawiłam na 100% orkiszu, choć już majstruję w głowie gryczane bułki czy pszenno-żytnie bochenki. W chlebie wyczuwalny jest cudowny posmak miodu i lekka słoność. Do ciasta śmiało można eksperymentalnie dodawać ziarna, suszoną cebulkę, żurawinę czy zioła typu rozmaryn, tymianek lub bazylię. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni!

Chleb orkiszowy

 

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej (użyłam typ 1650)
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • na wierzch: gomasio (może być po prostu sezam, siemię lniane, słonecznik, itp)

do blachy:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płatków owsianych (błyskawicznych)

 

Sposób przyrządzania:

wszystkie składniki (mąka, woda, drożdże, sól, miód i nasiona) wrzucić do miski i za pomocą łyżki zamieszać na zwartą konsystencję – może pomóc sobie rękoma. Ciasto przełożyć na blachę (keksówka 25 cm) uprzednio naolejowaną i obsypaną płatkami. Wierzch obsypać gomasio.

Odstawić pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 1 h.

 

 

Smacznego!


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *