Sos sojowo orzechowy

Może być wegańska, może być mięsna, może być obfita w węglowodany lub typowo białkowa. Może być słodka, słona lub taka, która łączy w sobie wszystkie możliwe smakowe emocje. Sałata, bo o niej mowa to chyba jeden z najwdzięczniejszych posiłków do przygotowania. Wygląda pięknie zarówno z milionem składników, jak i po prostu – z dodatkiem sosu. A sos jest tu niezwykle kluczowy. W końcu to on swata ze sobą każdy liść.

Sos, o którym chcę dziś opowiedzieć ma długą historię. Jego namiastkę przegryzłam najpierw w Neonie w Gdyni (streetfood bar) wraz z sezonowymi liśćmi, następnie w Moshi Moshi Sushi w Sopocie na wodorostach wakame, a później… później nie mogłam o nim zapomnieć. Po głowie krążyła mi tylko myśl, aby choć w procencie odtworzyć ten smak – mocno słony, z wyczuwalnym orzechem i słodyczą.

Ten sos sojowo-orzechowy to majstersztyk o szerokim spektrum zastosowań. Możesz użyć go do makaronu, polać nim wodorosty, dodać do grzanek, czy ulubionej sałaty. Spróbuj.

Sos sojowo orzechowy

 

Składniki:

  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • ok. 100-150 ml wody
  • garść nasion sezamu

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki, oprócz sezamu, umieść w misie blendera i zmiksuj na jednolity sos. Na koniec dodać sezam i jeszcze przez chwilę miksuj.

Smacznego!


 



2 thoughts on “Sos sojowo orzechowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *