Ciasto kukurydziane z porzeczką

Ok, przyznam się otwarcie. Ja, Aleksandra, przyznaję się, że od wielu lat nie doceniałam porzeczki. Wydawała mi się kwaśnym owocem, który rośnie na każdej możliwej działce i jest na wyciągnięcie ręki – tak na wyciągnięcie, że nie warto po nią sięgać. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, jednak mam jedno słowo do osób, z którymi na co dzień non stop paplam o jedzeniu: dziękuję za przypomnienie o niej!

Chyba odkrywam czerwoną porzeczkę na nowo. W minioną niedzielę, gdy obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Owoców, to właśnie porzeczka zagościła na moim śniadaniowym talerzyku. Przewiana poprzednim nadmorskim wieczorem i skuszona wizją porządnej dawki witaminy C, wciągnęłam połyskujące i kwaśne perełki, jedna za drugą. Chwilę później zainspirowałam się najprostszym ciastem świata – takim, w którym mokre i suche składniki miesza się osobno, a później łączy w całość i wrzuca do pieca. 

Przy tym cieście postanowiłam podkręcić smak mąką kukurydzianą i dodatkiem sezamu. Co ważne, ciasto jest bez cukru! Jeśli jednak nie uznajesz innych słodzideł niż cukier – śmiało.

Ciasto kukurydziane z porzeczką

Składniki

suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki erytrytolu (lub ksylitolu, cukru – whatever)
  • 5-7 daktyli, pokrojonych w paski
  • 1/3 szklanki nasion sezamu (opcjonalnie)
  • ok. 100 g czerwonej porzeczki

mokre:

  • 1 szklanka mleka ( u mnie roślinne)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (dałam klarowane ghee) – zamiennikiem może być ok. 1/3 szklanki oleju

Sposób przyrządzania:

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (porzeczkę dodaj na sam koniec, po wymieszaniu najpierw mąk i słodzika), w drugiej mokre (np. za pomocą widelca, aby rozbełtać jajko). Mokrą masę wlej do suchej i wymieszaj – konsystencja powinna być gęsta, ale nie przesuszona – jeśli tak się stanie, bo mąką kukurydziana „wypije” za dużo, dolej po prostu mleka. Ważne, aby zachować gęstą, zwartą strukturę. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Wierzch obsyp sezamem. Ja dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi i kruszonym ziarnem kakaowca.

Piecz przez ok. 25 – 30 minut w temperaturze ok. 200-220 stopni (do tzw. suchego patyczka i zarumienionych brzegów).

 

 

Widget od Meelord

 

Smacznego!


Z podobnych proporcji i sposobu przyrządzania zrobisz również: Ciasto czekoladowe


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *