Gomasio – japońska sól sezamowa

Znacie Gomasio? Ja jeszcze kilka dni temu kompletnie nie słyszałam o istnieniu tej cudownej mieszanki. To inaczej japońska sól sezamowa, która popularna jest również w wersji z siemieniem lnianym. Podstawą jest oczywiście sól i zawsze występuje w proporcji 1:10. Przepis, która ja dostałam, zawiera oba składniki: zarówno sezam, jak i siemię lniane. I już wiem – to mieszanka idealna, o wszechstronnym zastosowaniu.

 

Po przygotowaniu gomasio, w mojej głowie szalały już pomysły, jak go wykorzystać:

  • posypka do sałatek
  • dodatek do zup
  • dodatek do kanapek
  • panierka do ryb lub tofu
  • dodatek do jogurtu lub kefiru
  • posypka do makaronu
  • posypka do focacci
  • dodatek do koktajli (warzywnych) lub sosów
  • … i wiele więcej!

Przygotowanie jest ultraproste i hiperszybkie. Hops!

Gomasio – japońska sól sezamowa

Składniki:

  • 1 łyżka soli himalajskiej (jeśli nie masz, użyj normalnej)
  • 10 łyżek nasion sezamu
  • 10 łyżek nasion siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i chwilę podpraż (możesz przykryć patelnie, ponieważ pod wpływem temperatury, sezon i len mogą „skakać”). Po krótkim uprażeniu (serio, krótko! Zbyt długie prażenie obniża dobroczynne właściwości nasion), zblenduj całość lub zmiel w moździerzu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *