Chilli sin carne

Chilli sin carne to wersja słynnego chilli con carne, którego tłumaczenie brzmi po prostu „chilli z mięsem”. Określenie „sin” oznacza „bez”, co w prostym rozumieniu sugeruje wersję wegetariańską (lub wegańską). Do tego dania używa się przede wszystkim papryk, pomidorów, cebuli i czosnku (choć szczerze go nie znoszę), a także czerwonej fasoli i kukurydzy. Charakterystycznymi przyprawami są tu kumin (kmin rzymski), ostry pieprz oraz ciemna czekolada.

Wegetariańska lub wegańska wersja chilli sin carne może być wzbogacona kostką sojową, która zastąpi mięso, jednak ja wolę dodać nieco więcej fasoli (świetne źródło białka), a tortille lub ryż, zamienić na kaszę gryczaną bądź jaglaną.

A tak szczerze? Chilli con/sin carne uznawane jest za fastfooda, zatem śmiało powiadam: wrzucajta, co cheta i jedzta ze smakiem!

Jedno, czego jestem absolutnie pewna: wrzucenie kilku kostek ciemnej czekolady zmienia w tym daniu wszystko i podkręca go tak, jak powinno. To po prostu must have!

 

chilli sin carne przegryzam

 

Chilli sin carne

Składniki
(na dużą głęboką patelnię – danie na ok. 3 osoby)

 

  • cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (ja użyłam oleju z dodatkiem płatków chilli)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 dojrzałe, średniej wielkości świeże pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta brązowego cukru
  • kumin (kmin rzymski, najlepiej mielony)
  • odrobina kurkumy
  • wędzona papryka (ostra)
  • słodka papryka
  • pieprz kajeński
  • 5-6 kostek ciemnej czekolady (użyłam Wedlowskiej)
  • pęczek pietruszki (dla tych, co lubią: kolendry)
  • kasza gryczana / kasza jaglana /ryż <- wedle upodobań

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.

Na głęboką patelnię wylać oliwę lub olej. Gdy się rozgrzeje, wrzucić cebulę i papryczkę chilli. Przesmażyć chwilę, dodać paprykę, pomidory świeże i w puszce. Dusić przez chwilę. Dodać odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Następnie przyprawić: sosem sojowym, kuminem, kurkumą, wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem kajeńskim. 

Całość wymieszać, dodać łyżeczkę brązowego cukru i czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i zaczniecie czuć cudowny aromat. Posmakujcie i zmodyfikujcie proporcje przypraw wedle uznania. Pamiętajcie, że w tym daniu chodzi o to, aby było pikantnie, lecz bez bólu 🙂

Gdy sos będzie gotowy, podawajcie go z kaszą lub ryżem, a wierzch posypcie posiekaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

p.s. W przypadku chilli con carne, tu sprawa jest również prosta. Wystarczy, przed przygotowaniem sosu, przesmażyć mielone mięso z cebulą, solą i pieprzem, a następnie przełożyć do osobnego naczynia. Gdy sos będzie gotowy, wrzucić mięso i dusić jeszcze przez kilka minut, aż całość przesiąknie smakami. Mięsna wersja doskonale smakuje owinięta przypieczoną tortillą <3 

 

Chilli sin carne na obiad

Smacznego!



2 thoughts on “Chilli sin carne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *