Biała pizza z gruszką i grogonzolą

Gruszka z gorgonzolą to mój absolutny faworyt w kategorii połączeń smaków. Długo zastanawiałam się, czy to własnie te połączenie, czy może bardziej kozi ser z burakiem, jednak z pełną świadomością powiadam Wam: to mój numer jeden!
Pomimo królowania na podium, każde z powyższych uwielbiam i naprzemiennie wykorzystuję w sałatkach i kanapkach.

 

  • Tu znajdziesz przepis na sałatkę z gruszką i gorgonzolą: klik
  • Tu znajdziesz przepis na kanapkę z burakiem, kozim serem i miodem: klik
  • Tu znajdziesz przepis na zupę krem z buraka z kozim serem – klik

 

Kilka dni temu odwiedziłam Pizza i Piwo w Sopocie, tuż przy dworcu głównym. Pomiędzy karafką wina, rozmowami, uśmiechami i towarzystwem, na naszych stołach pojawiły się drewniane deski z pyszną pizzą.

Mój wybór padł właśnie na gruszkę i gorgonzolę i… przepadłam. Zapomniałam, że te połączenie przecież można doskonale skomponować na najlepszym domowym cieście na pizzę (klik po przepis).

Z racji tego, że nigdy nie robiłam w domowym zaciszu białej pizzy, postanowiłam nieco improwizować. Efekt okazał się na tyle wspaniały, że następnego dnia odliczałam godziny do pory obiadowej, aby móc dokończyć to, czego nie zjadłam wieczór wcześniej. Polecam!

biała pizza z gruszką i gorgonzolą

Biała pizza z gruszką i gorgonzolą

Składniki:

  • ciasto na pizzę – z tego przepisu (uwaga: jako olej użyłam oleju rzepakowego wielkopolskiego z dodatkiem bazylii)
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypta bazylii i oregano
  • 1 średniej wielkości gruszka
  • 1/2 opakowania gorgonzoli (użyłam wersji intenso – to moja zdecydowanie ulubiona)
  • garść orzechów włoskich
  • świeża rukola

Sposób przygotowania:

Jeśli posiadasz kamień, nastaw jego grzanie odpowiednio szybciej (najlepiej 1,5-2h szybciej). Jeśli dysponujesz wyłącznie blachą do pieczenia – również nastaw piekarnik na ok. 220 stopni, najlepiej 30 minut przed planowanym pieczeniem.
Zagnieć ciasto na pizzę i odstaw na 20 minut pod przykryciem, aż ciasto zacznie pracować.

Rozwałkuj ciasto na grubość, którą lubisz. Posmaruj spód mascarpone, a następnie posyp ziołami. Układaj na pizzy cienko pokrojone plasterki gruszki. Na koniec „pacnij” w wielu miejscach kawałki gorgonzoli.
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 7-12 minut (zależy od piekarnika – po prostu obserwuj, czy brzegi są odpowiednio przypieczone).

Po wyciągnięciu z piekarnika i pokrojeniu, posyp pizzę kawałkami orzechów włoskich. Podawaj ze świeżą rukolą.

p.s. pizzą świetnie smakuje również z dodatkiem kilku plastrów szynki parmeńskiej. Tę podaję również „na świeżo”, razem z rukolą.

 

biała pizza z gruszką i gorgonzolą

Smacznego!


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *