Kasza jaglana z pomidorami i szpinakiem

Kasza jaglana nie jest dla mnie żadną modą czy chwilową ekscytacją. Jest dla mnie ukochanym dodatkiem do śniadania, obiadu i kolacji. Uwielbiam ją od zawsze i szanuję za szeroki wachlarz możliwości. Przegryzam ją zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Piekę z nią ciasta, blenduję budynie, miksuję koktajle i mieszam w sosach. Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym składnikiem, pełnym wartości odżywczych i schowanej głębi smaku, którą możemy podkręcać na milion sposobów. Dodatkowym atutem kaszy jaglanej jest to, że po prostu szybko się gotuje. Pozostawiona pod przykryciem, idealnie wchłania wodę i staje się cudownie sypka. 

 

W związku z tym, że ostatnim gorącym trendem są posiłki przygotowane z dosłownie kilku składników, postanowiłam zmajstrować obiad z użyciem 5 produktów. Nie więcej i nie mniej. Przed Wami kasza jaglana, z pomidorami, szpinakiem, oliwkami i pieprzem kajeńskim.

 

kasza jaglana z pomidorami i szpinakiem

 

Obiad z 5 składników: kasza jaglana z  pomidorami

 

Składniki (ok. 3 porcje):

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszka pomidorów 
  • ok. 300 g świeżego szpinaku baby
  • 10-15 zielonych oliwek
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przyrządzania:

Na rozgrzaną patelnie wrzuć pomidory. Gdy zaczną bulgotać, wrzuć umyty szpinak i posiekane oliwki. Opcjonalnie dolej nieco wody, aby nadać płynności (woda później odparuje i zredukuje sos). Przypraw pieprzem. Podawaj z kaszą jaglaną.

p.s. nie używam w tym posiłku soli, gdyż pomidory oraz oliwki mają je wystarczająco dużo.

 

kasza jaglana z pomidorami i szpinakiem

 

Smacznego!


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *