Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, czekoladą i oreo

Ciasteczka owsiane robiłam kiedyś nałogowo, a recepturę na nie mogłabym wyrecytować w środku nocy. Pamiętam, że często przygotowywałam kilka porcji jednocześnie, aby potem nie martwić się ich brakiem. Zawsze jednak piekłam je w jednej, tej samej formie: z dynią, słonecznikiem i ciemną czekoladą. Oszczędnie dawałam cukier, z obawy przed oskarżeniem, że nie będą już takie zdrowe. Bzdura! Owsiane ciastka są zdrowszą wersją każdego słodkiego wypieku i będę się tego twardo trzymać 😉 

 

Tym razem zaszalałam i postanowiłam dorzucić do nich nie dość, że mleczną czekoladę, to jeszcze z ciasteczkami Oreo. Efekt? Miękkie, słodkie, chrupiące. Gdy po nie sięgam, oczami ciągle wędruję po każdym ciasteczku i wyglądam jak największej liczby czekoladowych kawałków. To takie małe grzeszki w środku dnia. Skrycie wierzę, że dozwolone 😉

 

ciasteczka owsiane

 

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, czekoladą i oreo

 

Składniki (na ok. 18 ciasteczek):

  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki płatków owsianych (dałam 1 szklankę górskich i 1 szklankę błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 100 g czekolady Milka z Oreo
  • 2 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki mleka (użyłam sojowego)

 

Sposób przyrządzania:

Do miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sodę, sól – wszystkie wymieszaj łyżką. Dodaj pokrojoną z kosteczkę czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.

W drugiej misce zmiksuj jajka z miękkim masłem. Mogą powstać grudki, ale absolutnie się tym nie przejmuj. Masę wlej do miski z suchymi składnikami.

Za pomocą łyżki wymieszaj wszystko. W trakcie mieszkania, dodaj mleko, aby masa ładnie się połączyła.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać porcje ciasta, która zmieści się na łyżce. Ciastka układaj obok w niewielkiej odległości (ciastka nie urosną). Dłonią delikatnie spłaszcz je, aby uzyskać odpowiedni kształt.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 12  minut (uważaj, aby topniejąca czekolada nie zaczęła przypalać ciasteczek od spodu). Po wyjęciu, ciastka będą na początku miękkie, jednak z czasem stwardnieją, bez obaw.

Przegryzaj ze szklanką ciepłego mleka z korzennymi przyprawami, ulubiona kawą innym ciepłym napojem. Świetnie również smakują przesmarowane kremem czekoladowym lub orzechowym, niczym markizy! Tak sobie myślę… markizy z tych ciasteczek, przesmarowane waniliowym serkiem homogenizowanym, to świetny pomysł na śniadanie 😉 

 

ciasteczka owsiane z oreo

 

Smacznego!


 



1 thought on “Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, czekoladą i oreo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *