Zupa krem z buraków z kozim serem i dynią

Zupa krem z buraków. Z dodatkiem koziego sera i pestek dyni. Mniaaam, już na samą myśl ślinka mi cieknie. Ostatni czas to prawdziwe szaleństwo, jeśli chodzi o blendowanie zup kremów i przegryzanie ich od śniadania, przez obiad, aż do kolacji. Przepadłam na dobre i odkryłam, że to chyba najprostszy sposób na przygotowanie posiłku w kilkanaście minut, który starczy na kilka dni. 

 

zupa krem z buraków

 

Zupa krem z buraków z kozim serem i pestkami dyni

 

Składniki:

  • 4-5 buraków
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 cm świeżej gałązki rozmarynu
  • puszka mleka kokosowego
  • opcjonalnie: sól / pieprz do smakudodatkowo:
  • kozi ser (ja używam rolady z dojrzewającego koziego sera)
  • pestki dyni 

 

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki i buraki obierz, umyj i pokrój na średniej wielkości kostkę.

Zagotuj bulion. Jeśli nie masz gotowego bulionu warzywnego, możesz spokojnie zagotować 2 litry wody i dodać 2 kostki warzywne (ekologiczne, bio – ale to chyba już normalne;-) ).

 

Do gotującego się bulionu, dodaj pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki i buraki (średnie lub mniejsze, to szybciej się po prostu ugotują) oraz wrzuć gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu, zupę delikatnie ostudź.

 

Wyjmij gałązkę rozmarynu i zblenduj wszystko na krem. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj, aż kolor kremu stanie się cudowny i jednolity. W razie potrzeby, dodaj sól do smaku.

 

Podawaj na ciepło dodatkiem kilku plastrów rolady z dojrzewającego koziego sera oraz łyżki pestek dyni. Jeśli preferujesz do tego typu zup jakieś węglowodany, idealnie sprawdzą się tu maleńkie grissini (lub opcjonalnie kosteczki grzanek).

 

 

 

 

Smacznego!

 

👌 Polecam również: rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i pomidorów.


 



8 thoughts on “Zupa krem z buraków z kozim serem i dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *