Gda艅sk: Restauracja Pobrzegi

Doskonale pami臋tam, gdy podczas pewnej聽niedzielnej przechadzki w okolicach Muzeum II Wojny 艢wiatowej, zauwa偶y艂am nowe restauracje, kt贸re聽rozkwitaj膮聽przy ul. Starej Stoczni. Pomy艣la艂am wtedy, 偶e mieszka艅cy tego kompleksu b臋d膮 mie膰 wspania艂膮 baz臋 do tworzenia rozmaitych kulinarnych zachcianek i przenoszenia si臋 w par臋 chwil聽do miejsc, kt贸re te zachcianki b臋d膮 spe艂nia膰. Id膮c tym trendem, zaledwie kilka dni temu swoje drzwi otworzy艂a nowa restauracja: Pobrzegi.聽

 

Jej nazwa jest na tyle wdzi臋czna, 偶e mo偶esz interpretowa膰 j膮 jakkolwiek chcesz.
W pierwszej kolejno艣ci pomy艣l jednak o lokalizacji (ul. Stara Stocznia 2/4), a nast臋pnie o uczuciu: przegryzienia do syta.

 

 

 

Znasz te stan, gdy przekraczaj膮c pr贸g jakiego艣 miejsca, chcesz tam od razu zamieszka膰? Ja tak mia艂am w Pobrzegach. Niewielkie, ale za to wybitnie przytulne wn臋trze przepe艂nione jest butelkow膮 zieleni膮 (z prawdziw膮 zieleni膮 w donicach), z艂otem i flamingowym r贸偶em. Ustawione wzd艂u偶 艣ciany stoliki z mi臋kkimi fotelami pozwalaj膮 na obserwowanie tego, co dzieje si臋 za barem (i cz臋艣ciowo w kuchni). Nieco g艂臋biej, stoi wysoki st贸艂 z krzes艂ami barowymi, przy kt贸rym zasi膮dziesz wi臋ksz膮 ekip膮. Tu偶 za nim – prawdziwe kr贸lestwo. Cukierkowy k膮cik, kt贸ry najch臋tniej przenios艂abym 1:1 do swojego salonu. Na co dzie艅 podejrzysz tam pokazy mody wy艣wietlane na du偶ym projektorze, wieczorem za艣 zaznasz intymno艣ci, a projektor b臋dzie schowany. Wszystko to przeplecione jest lekk膮 nowoczesn膮 muzyk膮: r’n’b, soul, pop. To i艣cie weekendowy klimat, kt贸ry do艣wiadczy艂am w 艣rod臋, najmniej przyjaznym dniu tygodnia:)

 

Pobrzegi to restauracja, w kt贸rej mo偶na nagra膰 s艂odki teledysk, zorganizowa膰 konferencj臋 modow膮, urz膮dzi膰 babskie spotkanie, urodziny czy wiecz贸r panie艅ski.聽Wybieraj膮c si臋 tam, nie spodziewa艂am si臋 tak wspania艂ego designu. My艣l臋 jednak, 偶e m贸j zachwyt podziel膮 g艂贸wnie kobiety, cho膰 na moje wyznanie, 偶e ch臋tnie bym tam zamieszka艂a, M. odpowiedzia艂 „no fajnie jest, serio”. Zatem zatrzymajmy si臋 na podsumowaniu. Fajnie jest!

 

 

Menu Pobrzegi to przede wszystkim przystawki, kanapki, sa艂aty聽i makarony. Moj膮 uwag臋 zwr贸ci艂a wolno gotowana o艣miornica, kt贸ra wyst臋puje w kilku pozycjach. Ch臋tnie skusi艂abym si臋 te偶 na burgera z krewetkami lub 艂ososiem oraz makaron聽z sza艂wi膮 i tymiankiem. Ceny wszystkich pozycji lewituj膮 w okolicach 15-35 z艂otych.聽聽

 

Opr贸cz jedzenia, za艂oga Pobrzeg贸w mo偶e pochwali膰 si臋 poka藕n膮 kart膮 alkoholi oraz napoj贸w bezalkoholowych. W trakcie mojej wizyty skosztowa艂am lemoniady mango i malinowej oraz rozgrzewaj膮cej herbaty z sokiem malinowym, imbirem i go藕dzikami.聽Z przyjemno艣ci膮 wr贸c臋 tam, by napi膰 si臋 grzanego cydru, rozmarynowego naparu czy herbaty z r贸偶owym pieprzem.聽

 

Zanim przejd臋 do opowie艣ci o tym, co jad艂am, chcia艂abym jeszcze podkre艣li膰 pi臋kne okoliczno艣ci, w jakich mia艂am przyjemno艣膰 to czyni膰. Widok na Mot艂aw臋, roz艣wietlone lampy i szczyty Starego Miasta. Dla tych widok贸w mog艂abym przegryza膰 o 18:00 i siada膰 tu偶 przy drzwiach.

 

 

Tw贸rcy Restauracji Pobrzegi zaplanowali idealn膮 dat臋 otwarcia. Tydzie艅 po starcie, rozpocz膮艂 si臋 Restaurant Week, kt贸ry t臋 edycj臋 okre艣li艂 jako okazja do 艣wi臋towania. 艢wi臋tuj zatem, nie tylko rozpocz臋cie jesiennej edycji najlepszego festiwalu kulinarnego w Polsce, ale te偶 otwarcie kolejnego cudownego miejsca, do kt贸rego z pewno艣ci膮 wr贸cisz z gromadk膮 przyjaci贸艂.聽

 

Dla jasno艣ci. Festiwalowe menu, jakie proponuj膮 Pobrzegi w trakcie trwania Restaurant Week (20-31.10) nie znajduje si臋 w codziennej karcie. Tym bardziej prze艣led藕, co mo偶e si臋 spotka膰.

 

Menu 1

Krupnik od dzieci艅stwa zakorzeni艂 si臋 w mojej g艂owie, jako „zupa, kt贸rej si臋 nie lubi”. Natomiast ten, krupnik z g臋siny podany z polent膮 z kaszy jaglanej, odczarowuje wszystkie mity o rozgotowanej i md艂ej kaszy j臋czmiennej i tylko potwierdza, 偶e okre艣lenie „per艂owa” powinno nale偶e膰 do tej w艂a艣ciwej.

Ta zupa jest w艂a艣ciwie g臋stym kremem o bardzo intensywnym w smaku i zachwycaj膮cej konsystencji. Zosta艂 do niej dodany jeszcze jeden magiczny sk艂adnik, kt贸ry w menu nie jest wymieniony. To mus z marchewki. Oh, co to za po艂膮czenie! Flirtowanie s艂odkiego puree z g臋stym krupnikowym kremem i polent膮 poskutkowa艂o moj膮 now膮 rado艣ci膮 na my艣l o tej zupie i zapomnieniem wszelkich dzieci臋cych strach贸w. Tak, marchewka pog艂臋bia smak tej przystawki i bez niej ta zupa nie by艂aby taka sama.

 

 

Ta pier艣 z kurczaka z kostk膮 ma przyjemny jasnor贸偶owy kolor, a mi臋so samo w sobie jest delikatne i nieagresywne w smaku. Sos holenderski i odrobina ziemniaczanego puree sprawia, 偶e danie g艂贸wne stanowi ciep艂y, po偶ywny obiad. Co艣 na wz贸r dobrego domowego posi艂ku w nowoczesnej formie.
Roladka z omleta nadziewanego w膮tr贸bk膮 jest tu dodatkiem, lekko przesuszonym, niemal偶e biszkoptowym. Jest smaczna, cho膰 struktur膮 nie podbi艂a mojego serca i nie wywo艂a艂a poczucia, 偶e to obowi膮zkowy聽i nieod艂膮czny element tego dania.

 

 

 

Desery w Pobrzegach, jak udowodni臋 poni偶ej jeszcze raz, s膮 deserami-niespodziankami. Pieczone jab艂ko skrywa聽 pod swoim kapeluszem wspania艂y, ciep艂y mus jab艂kowy z mocno wyczuwaln膮 bazyli膮. Do tego przepyszne rzemie艣lnicze lody i schowana pod nimi kruszonka.聽Doskona艂e!
Ciep艂o-zimno-aksamitnie-chrupi膮co. Tak okre艣li艂abym ten deser.

 

Menu 2

艁oso艣 zamarynowany w burakach聽podbi艂 moje serce przede wszystkim swoj膮 struktur膮. Idealnie si臋 przegryza, bez zb臋dnych wzdrygni臋膰 czy mozolnych pr贸b przekrojenia. Mi臋kkie mi臋so, a do tego chrupi膮ca kalarepa I cho膰 buraka tu nie czu膰, przystawk臋 wspominam mi艂o. Jad艂am z pewno艣ci膮 siebie i przekonaniem, 偶e mi smakuje.

 

 

Oczy mi si臋 za艣wieci艂y,聽gdy zobaczy艂am te danie. Przepi臋kne, usma偶one w miodzie borowiki, podane na selerowym risotto (hmm selerotto?) i musie ze szpinaku wystrzeli艂y mnie z welurowego fotela. B艂ogo!
Halibut okaza艂 si臋 wyj膮tkowo delikatny, a mi臋so idealnie odchodzi艂o od o艣ci. Zero brudzenia, strachu przed zad艂awieniem i sto procent spe艂nienia.
Pokocha艂am ten obiad i marz臋, by pewno dnia zawita膰 do Pobrzeg贸w i zam贸wi膰 misk臋 pe艂n膮 ciep艂ego selerotto ze szpinakiem i borowikami. Albo chocia偶by zmajstrowanego vegeburgera z selerowo-szpinakowym kotletem. To si臋 po prostu musi wydarzy膰;-)

 

 

 

Oto beza-niespodzianka.聽Deser, kt贸ry najpierw zachwyci Ci臋 cukrowymi „w艂osami” i ciep艂膮, pikantn膮, wi艣niow膮 艣cie偶k膮. Po wbiciu widelczyka, zachwycisz si臋 jeszcze bardziej, bo w 艣rodku czeka na Ciebie mus z czekolady. Jest deserowy, dobrej jako艣ci, niemal偶e wytrawny. Doskonale prze艂amuje s艂odk膮, kruch膮, karmelow膮 bez臋. Pyszny. Mo偶esz przegry藕膰 tylko bez臋, a potem tylko wi艣nie. Mo偶esz te偶 zje艣膰 wszystko jednocze艣nie. Tw贸j wyb贸r, ten deser b臋dzie nale偶a艂 tylko do Ciebie;-)

 

Zobaczcie, jak mi艂o by艂o i jak to widzia艂 m贸j M.:

Jest kilka powod贸w,聽kt贸re skutecznie wp艂ywaj膮 na moj膮 sympati臋, jak膮 zyska艂a Restauracja Pobrzegi.

  • Cudowny, cukierkowy, nowoczesny design
  • Zielone ro艣liny w donicach, do kt贸rych mam s艂abo艣膰
  • Zio艂owe napary za dych臋
  • Rozmaite wariacje na temat herbaty
  • Pi臋kna toaleta (nie uwierz臋, gdy powiesz, 偶e nie zwracasz na to uwagi馃槈)
  • Mnogo艣膰 owoc贸w morza w menu
  • Dobre ceny
  • Pi臋kny widok i okolica
  • Dobra jako艣膰 i smak posi艂k贸w (+ umiej臋tno艣膰 sprawienia, 偶e nawet krupnik smakuje doskonale)

 

Gdy b臋dziesz w okolicach Mot艂awy, przypomnij sobie, 偶e kilka krok贸w dalej trafisz do miejsca, w kt贸rym flamingowy r贸偶 i ziele艅 podbije Twoje serce i zechcesz tam rozgo艣ci膰 si臋 na d艂u偶ej. Zapro艣 przyjaci贸艂 i przegry藕cie kanapk臋 lub makaron, popijaj膮c drinkiem. I nie musisz wtedy szuka膰 okazji do 艣wi臋towania. Ta znajdzie si臋 zawsze聽馃槈

Pobrzegi maj膮 szans臋 sta膰 si臋 dobr膮 miejsc贸wk膮 na weekendowe wypady „na star贸wk臋”. Brakowa艂o takiego klimatycznego miejsca w tej okolicy. Ja polecam!


Zapisy na Restuarant Week: klik


p.s. Pobrzegi na swoim Facebooku obiecuj膮, 偶e:

  • b臋dzie smacznie
  • b臋dzie 艂adnie
  • b臋dzie przyjemnie
  • a na pewno wszystko b臋dzie Pobrzegi!

C贸偶, p贸ki co – obietnica dotrzymana;-)



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *