Pasta z czerwonej fasoli

Kolejna wegańska pasta do chleba, jaką proponuję to pasta z czerwonej fasoli. Tym razem pokusiłam się o dodatek rozmarynu, suszonej śliwki, nasion i pieprzu cayenne. Całość? Słodko-pikantna, treściwa, o wspaniałej konsystencji.

Uwierzcie mi, że tego typu pasty to najlepsze smarowidło do kanapek i paluchów chlebowych. Sprawdzą się nie tylko na domówkach, ale przede wszystkim jako wartościowe śniadanie. Źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczy tylko zachęca mnie, aby miksować tę pastę regularnie 😉

 

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego (lub oliwy)
  • 1/3 szklanki soku warzywnego 
  • ok. 3 cm. gałązki świeżego rozmarynu
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 3 łyżki ziaren (użyłam słonecznika+ dyni. Proporcje dowolne)
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne 
  • pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę więcej soku. Jeśli jest za mało ostra/słona, doprawić wedle uznania.

 

 

Smacznego!

p.s. polecam również pastę z białej fasoli z curry.

Wszystkie inne pasty znajdziesz w kategorii Smarowidła



2 thoughts on “Pasta z czerwonej fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *