Pasta z białej fasoli z curry

 

Ostatni czas obfituje w spotkania, imprezy, uroczystości i inne okazje, na które przygotowuję różne przekąski. W ten weekend bawiłam się na wieczorze panieńskim w Borach Tucholskim, gdzie w środku lasu, w najwspanialszym drewnianym domku (który mógłby być moim całorocznym:)) przegryzałyśmy domowe wspaniałości. 

 

Ja ze swojej strony przygotowałam ciasto marchewkowe i trzy pasty, które podałam z pełnoziarnistymi grissini. Podzielę się przepisami na każdą z nich. Pierwsza z nich to…

 

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI 

Składniki:

 

  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki tahiny 
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Sposób przyrządzania:

Fasolę opłukać i przełożyć do misy blendera. Dodać tahinę, curry, sól i  zblendować na jednolitą pastę. Dodać zimną wodę i raz jeszcze zmiksować – pasta nabierze gładkiej konsystencji, a kolor delikatnie się rozjaśni.

Pasta doskonale pasuje do grissni, pokrojonych w słupki warzyw (marchew, seler naciowy, ogórek) lub jako smarowidło do kanapek.

 

 

Smacznego!



4 thoughts on “Pasta z białej fasoli z curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *