Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z tych, o których regularnie skrycie marzyłam, a  gdy już się pojawiało na stole lub w cukierni, z rumieńcami na policzkach wbijałam widelczyk. Zawsze mnie zachwycało i stało się wręcz symbolem „słodkiego pożądania”. Celowo nie robiłam go samodzielnie w domu, bo bałam się, że straci swoją magię. Że szklanka oleju lub pszenna mąka oraz nadmiar cukru zrujnują moje przekonanie, że ciasto marchewkowe to przecież „porcja warzyw”, którą można przegryźć bez wyrzutów sumienia.

 

ciasto marchewkowe przepis

 

Odważyłam się zatem dopiero kilkanaście dni temu, gdy uświadomiłam sobie, że ilość tłuszczu można swobodnie ograniczyć, a wilgotna oraz słodka marchewka doskonale łata wszystkie niedobory. Postanowiłam więc odchudzić klasyczne, krążące w sieci przepisy i postawić na wersję z mniejszą ilością cukru, tłuszczu oraz z mąką pełnoziarnistą.

 

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3 jajka (tu nie ma co zmniejszać liczby – jajka doskonale łączą wszystkie sypkie produkty)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Pół szklanki brązowego cukru (można nawet zmniejszyć do 1 /3)
  • Ok. 5 daktyli, wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie i posiekanych na paseczki
  • 1/3 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego, który nada charakterystyczny posmak)
  • Garść posiekanych orzechów włoskich (choć dobrym manewrem jest również posiekanie garści mieszanki studenckiej, razem z nerkowcami, migdałami, orzechami laskowymi oraz rodzynkami)
  • Pół łyżeczki soli

Polewa:

  • opakowanie puszystego serka śmietankowego (np. Piątnica, 200g)
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy

Sposób przyrządzania:

 

Marchewki zetrzeć na tarce  o średnich oczkach.

W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać mąkę, sodę, olej, sól i posiekane daktyle. Wszystko razem zmiksować na jedną masę.

Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy.  Wszystko wymieszać łyżką, aby powstanie  marchewkowa gęsta papka.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50-60 min w 200 stopni (do tzw. suchego patyczka)

Polewa: zmiksować wszystko na  jednolity krem i posmarować grzbiet ciasta marchewkowego.

 

Smacznego!

p.s. a co powiesz  na… brownie z czerwonej fasoli?



6 thoughts on “Ciasto marchewkowe”

  • O laboga! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale w takiej nieco zdrowszej postaci nie jadłam. Daktyle są po to, by trochę posłodzić ciasto, prawda? Kurczę, średnio za nimi przepadam, czy można je czymś zastąpić, np. suszonymi śliwkami?

    • Wszystkie ciasta marchewkowe, które do tej pory jadłam, były dla mnie ciut za tłuste. Stąd taka kombinacja ze zmniejszeniem ilości 🙂 Dokładnie, daktyle są do posłodzenia. Jeśli nie lubisz, spróbuj z rodzynkami, śliwkami, czekoladą. Ja np. ostatnio dodałam mieszankę studencką, gdzie były rodzynki i to było pyszne 🙂 a całkowicie z cukru możesz oczywiście zrezygnować na rzecz miodu/syropu klonowego lub np. erytrytolu (naturalnego słodzika, który nie podnosi cukru we krwi).

    • Mnie się podoba pomysł ze śliwkami. Miodem i syropem klonowym słodziłam już wiele potraw, może i zaromatyzuję nimi również takie ciasto. Muszę tylko znaleźć czas na pieczenie. ;D

    • mnie też się wydaje, że śliwki będą tu extra. Co do pieczenia: ja zbierałam się do upieczenia tego ciasta marchewkowego chyba kilka tygodni… a jak upiekłam – uśmiałam się, że to takie szybkie:P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *