Sałatka z karmelizowaną marchewką

Ogarnia mnie nieziemskie uczucie szczęścia, że, pomimo tylu lat i upadku upalnych beztroskich wakacji, mogę choć trochę przywrócić wspomnienie Tatowej działki i jego wypielęgnowanych warzyw. To prawdziwy cud, móc przegryzać świeże i małosolne ogórki, młode marchewki, aromatyczne listki bazylii oraz pietruszki. To wyjątkowe, móc zrobić posiłek, który składa się wyłącznie z własnoręcznie wypielęgnowanych produktów.
 
Ogórki małosolne to „must eat” w trakcie sezonu ciepłego. Gdy tylko pojawiają się gruntowe, Tata zbiera je i pakuje do ogromnego słoja z miksturą dodatków. Kilka dni później przegryzamy cudownie słone przekąski: bierzemy je ręki, kroimy na kanapki lub wrzucamy do surówek. Z kolei młode marchewki wymagają niezwykłej cierpliwości. Są tak maleńkie i delikatne, że żal je obierać. Niekiedy po prostu szorujemy skórki i myjemy, a następnie przygotowujemy je w pełnej okazałości. Świeże buraki zawsze wykorzystujemy do orzeźwiającego chłodnika. Z maślanką, koperkiem, jajkiem i drobno posiekaną cebulką. Gdy nabiał jeszcze nie szkodził mi tak, jak teraz, pochłaniałam tę wspaniałość hektolitrami. Mistrzem w robieniu chłodnika jest Kuba, mój brat.
A dziś… dziś w swojej lodówce mam liście młodego buraka, chrupiące marchewki, ogórki małosolne i koperek. Sprawa stała się jasna: zrobiłam sałatko-surówkę (mogę tak to nazwać?).
Żadne przyprawy nie są tu absolutnie potrzebne.

Sałatka z karmelizowaną marchewką

 

Składniki (1 porcja):

 
  • 2 garści liści młodego buraka
  • 3 ogórki małosolne
  • Ok. 8 małych młodych marchewek
  • 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej: olej kokosowy)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

 
W rondelku rozpuść maśło. Dodaj cukier i poczekaj kilka sekund, aż zacznie się rozpuszczać. 
Następnie wrzuć pokrojone i umyte młode marchewki. Przemieszaj, aż masło z cukrem pokryje wszystkie. Przesmażaj kilka minut, aż się skarmelizują.
Na talerz wyłóż dwie garści liści młofdego buraka. Rozrzuć pokrojone w kosteczkę ogórki małosolne. Dołóż skarmelizowane marchewki.
Posyp koperkiem.
Wszystko!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *