Polska zupa tajska z klopsikami

 

Lekka, łagodna, ultraszybka, pożywna i po prostu dobra. Zrodziła się z zachcianki, kaprysu na mleko kokosowe i potrzebę ciepłego posiłku. Jest idealna dla dzieci, na obiad we dwoje lub wykarmienie rodziny pierwszym daniem. Z racji tego, że zawiera klopsiki z indyka, może być uznawana za pełnowartościowy posiłek.

Specjalnie na Waszą instagramową prośbę, przekazuję na szybko przepis. Musicie mi wybaczyć marną jakość zdjęcia – pewne rzeczy po prostu szybko fotografuję i  od razu przegryzam. Przepraszam i postanawiam poprawę. Bierzcie i gotujcie z tego wszyscy! 🙂

 

Polska zupa tajska z klopsikami z indyka

 

Składniki:

  • 1 litr wody
  • ok. 5-6 średniej wielkości marchewek
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1/2 lub cała czerwona papryka
  • pęczek koperku
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz i sól do smaku
klopsiki z indyka
  • 200 g mięsa  mielonego z indyka
  • 1/2 pęczka  natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (ja używam z posmakiem cytryny i bazylii)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry

 

Sposób przyrządzania:

 
Do garnka wlać wodę, zagotować.  Marchewkę, cukinię i paprykę pokroić na cienkie paseczki. Najpierw wrzucić marchewkę i  gotować przez 3-4 minuty. Następnie dodać cukinię oraz paprykę. Dosolić (ok. 1 łyżeczkę). Po upływie ok. 5 minut, dodać posiekany koperek – wymieszać. Dodać puszkę mleka kokosowego (uprzednio je wymieszać – na górze zawsze wytwarza się śmietanka, a  na dole woda. Używamy tu całości). Wymieszać, dodać kurkumę, świeżo mielony pieprz  i dosolić. Zmniejszyć ogień, aby zupa sobie pyrkała.
 
Klopsiki: mięso mielone z indynka przełożyć do miseczki, wlać olej, posiekaną pietruszkę i szczyptę curry. Dosolić, a następnie wymieszać oraz uformować niewielkie kuleczki-klopski.
 
Wrzucić do pyrkającej zupy i gotować jeszcze przez ok. 10-12 minut, aż białko mięsa się zetnie. W razie potrzeby dosolić lub przyprawić wg własnych upodobań.
 
Smacznego!


1 thought on “Polska zupa tajska z klopsikami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *