Ciasto na pizzę. Przepis podstawowy

Ne jadam jej często. Jak już nadciąga okazja, jest to raczej opcja domowa. Z ulubionymi składnikami, z ręcznie robionym sosem, przegryzana przy domowym ciepłym stole. Koniecznie na cienkim cieście, takim jak lubię. Poznajcie najprostszy i niezawodny przepis na najlepsze ciasto na pizzę.

Niekwestionowanym mistrzem pizzy w naszej Rodzinie jest moja Siostra. Potrafi w 15 minut wyczarować prawdziwą Italię na naszym stole. W najróżniejszych kombinacjach: z krewetkami,z fetą, z ogórkiem konserwowym, łososiem, cukinią, rukolą.

 

Prawdziwym Królem wypieków jest natomiast nasz Kuzyn, znany również jako wynalazca najdoskonalszego ciasta na pizzę. Z tego przepisu ciasto może być grube, cienkie, chrupiące lub puszyste. Jak kto woli. Buon appetito!

 

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

do zaczynu:

  • 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzania:

Do szklanki wsyp cukier i pokruszone drożdże. Mieszaj łyżką, aż kombinacja stanie siępłynna. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj olej i wlej wodę. Dołącz do całości drożdżowy zaczyn i wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
Dla cierpliwych, ciasto można odłożyć na 30 minut.
Dla niecierpliwych, ciasto rozwałkować na pożądany kształt i rozpocząć ozdabianie swojej pizzy.

 

Piec w 190-200 stopniach przez 12 minut.

 

Przy okazji…to był właśnie ten moment, gdy rozpoczęliśmy produkcję domowej pizzy z wykorzystaniem powyższego przepisu.

 

 
Smacznego!


4 thoughts on “Ciasto na pizzę. Przepis podstawowy”

  • Od dzisiaj moje ciasto na pizzę nr 1! 😉 szybko się robi, a pizza wyszła przepyszna, lekka i chrupiąca. Od siebie dodałam do ciasta jeszcze odrobinkę oregano 😉 Dzięki za pycha kolację! 😀

    • mniamiii! Cieszę się mocno, bo to również moje ciasto nr 1 🙂 ostatnio Michał miał zachciankę na pizzę i zrobiliśmy ją w 30 minut. Zawsze wychodzi i nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną pracować 🙂 oregano w cieście robi robotę, ja dodatkowo używam czasami mąki pełnoziarnistej. Ot tak, żeby w głowie lżej było 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *