Obiad w dziesięć minut. Cukinia w mleku kokosowym

 

Dziesięć minut. Tyle właśnie ostatnio mam na zrobienie obiadu, którym powinnam zaspokoić swój popołudniowy głód oraz zadowolić się następnego dnia w pracowniczej kuchni. Na ratunek przychodzi mi duża głęboka patelnia oraz dary z Tatowego ogródka. Mogę pokroić wszystkie wspaniałości i wrzucić do jednego miejsca, w którym kilkoma ruchami stworzę coś pożywnego, ciepłego i wyjątkowo pysznego. Przed Wami najprostsza z najpyszniejszych. Cukinia w mleczku kokosowym.

 

Rozpoczął się mój ukochany sezon na olbrzymie cukinie. Każdego lata przywożę wtedy wiaderka pełne uroczych zielonych kabaczków, którymi mogłabym się żywić cały rok. Cukinia jest wdzięcznym warzywem. Można ją jeść na surowo, ugotować na parze, upiec, czy zmiksować na krem. Można też otulić kokosowym mlekiem i doprawić garam masala. I jeść przez następne kilka dni.

 

Cukinia w mleku kokosowym

Składniki:

 

  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 1/2 puszki mleka kokosowego (200ml)
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli ( u mnie himalajska)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie: garść zielonego groszku

 

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić cukinię. Dodać garam masala i podsmażyć przez chwilę, aż kosteczki otulą się przyprawą. Następnie wlać wodę, do przykrycia poziomu cukinii. Gotować przez chwilę, aż zrobi się miękka. Następnie zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe i wymieszać. Na końcu dodać natkę pietruszki i sól do smaku.

 

 

Smacznego!


4 thoughts on “Obiad w dziesięć minut. Cukinia w mleku kokosowym”

Odpowiedz na „Szybka PizzaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *