Kotleciki jaglano-marchewkowe

Słuchajcie, od piątku zaczynam tygodniowy urlop. Japa mi się cieszy na samą myśl, że przez cały boży tydzień będziemy wstawać na gotowe śniadania, śmigać na snowboardzie i grać w bilard i piłkarzyki. Uniesiona kilka centymetrów nad ziemią, jakoś jestem spokojniejsza, gdy dzwoni poranny budzik, bo wiem, że już niedługo zamienię na kilka dni morski widok na wspaniały górski krajobraz. Przegryzam zatem w przerwie na oczekiwanie.

Te kotleciki są kolejnymi z serii „zrób obiad w 20 minut”. Ultraszybkie, lekkie, aromatyczne i niezwykle dobre. Doskonale sprawdzą się jako danie główne, np. do marchewkowych i batatowych frytek lub jako słone przegryzki na zimno.

Kotleciki jaglano-marchewkowe

Składniki:
3 średniej wielkości marchewki, starte na drobnych oczkach lub pocięte nożykiem julienne
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szklanki ugotowanego amarantusa*
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli
1 pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki nasion słonecznika
3 łyżki sosu sojowego
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną oraz (opcjonalnie) amarantus. Startą marchew przełożyć do miski. Dodać wystudzoną kaszę, zamieszać. Następnie dodać: curry,sól, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz słonecznik. Ponownie zamieszać. Wlać rozkłócone jajko i wsypać bułkę tartą.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać uformowane niewielkie kulki,spłaszczając je delikatnie dłonią (niczym burgery).
Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 4 minuty.

 

 

Smacznego!


16 thoughts on “Kotleciki jaglano-marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *