Najprostsze wegańskie kotleciki fasolowe

 

Nawet, gdy jestem wyjątkowo bardzo zmęczona i wracam późnym popołudniem do domu, jest jedna rzecz, której nigdy nie pomijam przed pójściem spać. To przygotowanie posiłków na następny dzień. W kryzysowych chwilach wcale nie muszą być wyrafinowane i skomplikowane. Najważniejsze, aby moja wewnętrzna potrzeba poczucia bezpieczeństwa została zaspokojona, a ja, świadoma tego, że w lodówce czeka na mnie gotowe jedzenie, mogła spać smacznie i bezstresowo. Po dłuższej chwili, stwierdzam, że owych kryzysowych momentów jest u mnie całkiem sporo.

 

Albo nie mam czegoś w lodówce, albo ogarnia mnie wyjątkowo namolny leń. W takich momentach wybieram wyłącznie najprostsze przepisy. Te fasolowe kotleciki przegryzłam pierwszy raz w sylwestra i od pierwszego ugryzienia stały się moimi ulubionymi. Nie czekałam zatem dłużej i odtworzyłam je szybko po nowym roku.
Kiedy zechcesz, mogą smakować jak obiadowe kotlety lub miękkie ciasteczka na słono.

 

Wegańskie kotleciki fasolowe

Składniki:

Opcja 1

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża marchew
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki (można pominąć)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej

Opcja 2

  • Pasta fasolowa wg tego przepisu
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Sposób przyrządzania:

Opcja 1
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Odcedzoną fasolę zblendować, razem z oliwą i solą, na gładką pastę. Przełożyć do miski z marchwią. Dodać pozostałe przyprawy i bułkę tartą. Wymieszać, do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układać za pomocą łyżki średniej wielkości kotleciki. Piec w temperaturze 190-200 (w zależności od piekarnika) przez 25 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 25 minut.

 

Opcja 2
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać pastę fasolową wg tego przepisu. Dodać bułkę tartą i wymieszać do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układać za pomocą łyżki średniej wielkości kotleciki. Piec w temperaturze 190-200 (w zależności od piekarnika) przez 25 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 25 minut.

 

 

Smacznego!


9 thoughts on “Najprostsze wegańskie kotleciki fasolowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *