Z worka brukselki. Pomysł na drugie śniadanie do pracy

 

W moje ręce wpadł ostatnio worek brukselki. Dostałam ją w prezencie od brukselkowego niejadka, z nadzieją, że spożytkuję ją jakoś rozsądnie. Przyjęłam zatem prezent ze szczerym i szerokim uśmiechem, ponieważ, odkąd polubiłam brukselkę, traktuję ją jako wdzięczny składnik do wszelakich eksperymentów. Biorąc pod uwagę mój permanentny brak czasu, postanowiłam, że potraktuję ją w nie więcej niż dziesięć minut.

 

Por, który został mi po zupie grzybowej (kliknij po przepis), sugerował swoim kolorem, że warto go wykorzystać przy najbliższej możliwej okazji. A że zielony do zielonego pasuje idealnie, bez zastanowienia połączyłam te dwa składniki. Dodając trzeci – też zielony.

 

Brukselka z porem i wodorostami

 

Składniki:

  • ok. 0,5 kg brukselki
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • ok. 20 cm pora (biała część)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 4 cm wyciśniętego z tubki wasabi
  • 7-9 wodorostów Wakame

 

Sposób przyrządzania:

W rondelku rozgrzać olej. Wrzucić posiekany na cienkie paski por i przez chwilę dusić. Wrzucić umytą i przekrojoną na pół brukselkę, zalać 1/2 szklanki wody, przemieszać i dusić pod przykryciem ok. 6-7 minut. Po tym czasie wlać sos sojowy, dodać wasabi i wszystko przemieszać. Na koniec wrzucić wodorosty i przemieszać, aż uzyskają swoją odpowiednią objętość.
Posypuję uprażonym sezamem, chowam do lunchboxu i zabieram do pracy na drugie śniadanie.

 

 

Smacznego!


1 thought on “Z worka brukselki. Pomysł na drugie śniadanie do pracy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *