Przegryź gorgonzolę z gruszką. W sałatce

 

Wbiegam szybko do mieszkania. Rzucam torbę w bok. W butach i szaliku niezgrabnie otwieram laptopa, trzymając jednocześnie w dłoni przegryzioną bułkę. W pogoni za czasem chcę coś napisać, chociaż moja głowa jest ostatnio przepełniona zupełnie innymi sprawami. Tak więc zasiadam szybko na drewnianym stołku, połykam ostatniego kęsa kanapki i proponuję coś lżejszego. Na uspokojenie głowy i ciała. Szybka sałatka na długie wieczory.

Od kiedy ją spróbowałam, stała się dla mnie sałatkowym połączeniem idealnym. Smak gorgonzoli, gruszki i nerkowców to mikstura nie do podrobienia. Kiedykolwiek byście mnie nie spytali, zawsze odpowiem, że to moja ulubiona. I mojego M. też. Znajdźcie zatem pięć minut w ciągu pędu dnia i zróbcie ją. Uwierzcie mi, że warto zatrzymać się na chwilę dla tego smaku.

 

Sałatka z gorgonzolą i gruszką

 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 duża gruszka
  • 6-7 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera gorgonzola
  • garść orzechów nerkowca

 

Sposób przyrządzenia:

W szerokim szklanym naczyniu wyłożyć porwaną sałatę lodową. Na niej ułożyć pokrojoną na cienkie paski gruszkę. Następnie dodać posiekane suszone pomidory oraz pokrojony ser. Na samym wierzchu wysypać podprażone na suchej patelni nerkowce. Całość polać 1 łyżką oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
Ser pod wpływem ciepła orzechów stanie się miękki, a sałatka nabierze charakterystycznego słonego posmaku. Świetnie komponuje się z białym winem.

 

 

Smacznego!


5 thoughts on “Przegryź gorgonzolę z gruszką. W sałatce”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *