Wspólne przegryzanie w środku miasta. Festiwal O Kuchnia! – relacja

 

Stół zastawiony ziołami, przyprawami, orzechami, mleczkami i słodkościami. Do tego dwa blendery, dwie deski, trzy miski i sztućce do degustacji. Za stołem dwie uśmiechnięte i wyspane dziewczyny, które po cichu zaczęły coś przyrządzać. Za chwilę pojawił się obok nich tłum, a na twarzach przybyłych ukształtowały się piękne sobotnie uśmiechy. Tak w skrócie wyglądały wczorajsze pokazy kulinarne, które razem z Weroniką z lekkojakhel.pl miałyśmy przyjemność prowadzić. Te dwie dziewczyny to właśnie my, a wymienione produkty to składniki wegańskich pyszności, które zniknęły w okamgnieniu.

 

Sobota szczęśliwa. Od samego rana w mojej głowie podskakiwały z radości rozmaite myśli. Powodów było dużo: odwiedziny Mamy, piękna słoneczna pogoda, jaglanka na mleku ryżowym i przygotowania do pokazów kulinarnych w ramach Festiwalu O Kuchnia! (więcej o wydarzeniu tutaj: KLIK).

 

Gdy wybiła 14.00 rozpoczęłyśmy pierwszy blok tematyczny: wegańskie pasty roślinne:
Zaprezentowałyśmy:

 

1. Pikantna fasolowa (przepis znajdziecie tu: KLIK)
2. Kukurydziano-groszkowa (przepis poniżej)
3. Słonecznikowa z suszonymi pomidorami

 

O 15.30 przegryźliśmy wspólnie bezglutenowe wegańskie słodycze bez pieczenia:


1. Kokosowy pudding jaglany z malinami
2. Trufle chałwowe
3. Wegańska nutella z awokado i ciecierzycy

 

Dziękuję za liczne przybycie! Cieszę się, że otwartość na kulinarne eksperymenty jest w coraz szerszym gronie, a wspólne przegryzanie pyszności buduje swego rodzaju więź. Ślę także duży uśmiech do Piotrka i Niny, naszych małych i dzielnych Pomocników, bez których wegańskie słodycze nie byłyby tak słodkie:)
Łapcie kilka zdjęć, które cudem udało się zrobić – wszystko działo się tak szybko.

 

Pasta kukurydziano-groszkowa

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pasty czosnkowej lub 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • szczypta soli (używałyśmy różowej himalajskiej)
  • szczypta pieprzu cayenne

 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zblendować na gładką pastę. Podawać na pieczywie (najlepiej graham) ze świeżą rukolą,oliwkami i pomidorkami.

Smacznego!

 

 

 




8 thoughts on “Wspólne przegryzanie w środku miasta. Festiwal O Kuchnia! – relacja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *