Śniadanie podstawowe. Owsianka na wodzie z przyprawami

 

Gdy czytałam jakiekolwiek wpisy typu „owsianka na wodzie”, moje grymasy na twarzy sugerowały, że nie ma nic gorszego. Nie mogłam uwierzyć, że siłą przypraw jest możliwe osiągnięcie smaku, które nie będzie przypominało rozmoczonych mdłych płatków. Jakież było moje zdziwienie, gdy ją zrobiłam.

 

Kombinowałam, aż w końcu wykombinowałam. Trochę wody, kilka łyżek płatków i ulubione śniadaniowe dodatki. Tę owsiankę zjadłam z takim smakiem, że przez cały dzień uśmiech zdradzał fantastycznie rozpoczęty poranek. Jeśli i Wy wciąż nie możecie przekonać się do wodnej wersji, spróbujcie tego przepisu. I dajcie znać, jakie zdanie macie teraz 🙂

 

Owsianka na wodzie z przyprawami

Składniki:

 

  • 5 łyżek płatków owsianych

     

  • 1 łyżka miodu lipowego (w wersji wegańskiej: syropu z agawy)

     

  • 1 łyżeczka karobu

     

  • odrobina cynamonu

     

  • szczypta gałki muszkatołowej

     

  • Garść orzechów włoskich

     

  • kilka kropek syropu klonowego

 

Sposób przyrządzania:

Do rondelka wsypać płatki owsiane. Zalać je wodą, tak by woda była ok. 0,5 cm ponad poziom płatków. Zagotować. Mieszać, aż płatki zgęstnieją. Dodać miód, karob, przyprawy i ponownie gotować przez ok. 5 minut. Przełożyć do miseczki, dodać orzechy włoskie. Całość polać syropem klonowym.

 

 

Smacznego!


11 thoughts on “Śniadanie podstawowe. Owsianka na wodzie z przyprawami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *