Przegryź najlepszy sernik z malinami

 

Niepewny ruch. Ostry nóż wbił się w jeszcze ciepłe, ruchliwe ciasto. Nie mogłam się powstrzymać. W sumie nigdy nie potrafiłam. Wola okazuje się zbyt słaba, by nie spróbować świeżo wypieczonego ciasta, gdy tylko wyciągnę go z piekarnika. Pierwsza moja myśl: nie wyszło. Druga myśl: ale jest pyszne, szkoda, że nie wyszło. Trzecia myśl: wyszło, jest idealne. Tak, to sernik, do którego w ostatnim czasie wracam nałogowo.

Był czas, gdy dziewczyńskim okiem spoglądałam na domowy mikser sterowany przez Mamine dłonie. Swobodnie dorzucała nienawidzone przez mnie rodzynki, zagniatała kruche ciasto, a potem cierpliwie odkładała wypiek na kuchenny blat na całonocne leżakowanie. Drugiego dnia sernik był doskonały, a ja schowana w rogu salonu wykrajałam sernikowe boki i wydłubywałam te nieszczęsne rodzynki. Objadałam się tym ciastem, zupełnie, jakbym przeczuwała, że to ostatni taki kawałek na świecie. Ja sama nigdy nie miałam odwagi, by sterować mikserem i wciskać rodzynki w serową masę.

Teraz jestem już odważniejsza i chyba bardziej przebiegła. Gdy przywiozłam do nadmorskiego mieszkania wiadro malin, postanowiłam, że do sernika idealnego nie użyję miksera i nie dodam rodzynek. Dodałam natomiast najsłodsze owoce tego lata, które wygłaskałam drewnianą łyżką. Jedyne, co zostało w okrągłej blasze z dziewczyńskich wspomnień to kruche ciasto. Te, którego tamtego dnia zagniatała Mama.

 

A teraz? Teraz to Ona zadzwoniła po przepis.
Spróbujcie, szczególnie teraz, gdy maliny są pysznie tanie.

 

Sernik mascarpone z malinami

Składniki:

 

  • spód z tego przepisu: klik (dodałam dodatkowo jedno jajko)masa serowa:

     

  • 500 g serka naturalnego 
  • 300 g serka mascarpone 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego 
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego 
  • 1 laska waniliiplus:

     

  • ok. 2 szklanki malin

Sposób przyrządzania:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Zagnieść kruche ciasto. Przełożyć do woreczka i schować do zamrażarki na czas wyrabiania masy serowej. W misce wymieszać serek naturalny i mascarpone, dodać cukier i budyń. Wymieszać całość, po czym dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Ponownie wymieszać. Wbić jajo i ostatni raz wymieszać – na tym etapie można użyć miksera.

Okrągłą blachę o średnicy 25 cm (ok, 23 cm też może być) wyłożyć papierem dopieczenia. Wyciągnąć zimne ciasto i wylepić spód (można odrobinę ciasta zostawić na posypanie góry). Masę serową wylać na ciasto, ułożyć maliny (jeśli są mocno soczyste, posypać odrobiną mąki ziemniaczanej).

Piec przez ok. 50-55 minut. Po wypieczeniu, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia jest doskonały.
Ja podaję go z malinowo-bananowym koktajlem: klik 

 

 

Smacznego!

 



5 thoughts on “Przegryź najlepszy sernik z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *