Tu i teraz. Zupa z botwinką

 
Kojarzy mi się z wczesnym dzieciństwem. Nie jestem w stanie uwierzyć komuś, kto wyzna, że w jego domu nigdy jej nie było. Ciepła, aromatyczna, z sezonowych warzyw, pełna witamin, smaku wolnego lata i ekspresowa w wykonaniu. Smakuje najlepiej, gdy ogromną chochlą nalewają ją kochające dłonie Mamy. Nie sposób odmówić choć jednego talerzyka.
 
 
Z tą zupą jest dokładnie tak samo jak z sałatką jarzynową lub jajecznicą. W każdym domu smakuje inaczej, choć może być przygotowywana całkiem podobnie. Nie ma jednak przepisu idealnego. Zawsze będzie o smaku „tu i teraz”. Otulam się myślami, jak dobrze byłoby teraz ogrzać dłonie owinięte wokół miseczki i przytulić się do poduszki pachnącej domem rodziców. Zróbcie ją dla najbliższych. I rozmawiajcie.
Dużo, często, miło.
 

Zupa warzywna z botwinką

 

 

Składniki:

  • 1 litr domowego bulionu
  • 1 szklanka aromatycznego wywaru z
    buraków
  • 5-6 młodych niewielkich marchewek
  • 1/2 szklanki świeżego wyłuskanego
    groszku
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 4-5 buraczków z botwinką
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki
 

Sposób przyrządzania:

 

Zagotować bulion z wywarem z buraków. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć i pokroić w średniej grubości talarki. Posiekać botwinkę z buraczkami. Wszystko wrzucić do gotującego się bulionu z wywarem i podgotować do miękkości. Pod koniec wrzucić świeży zielony groszek i gotować jeszcze ok. 5 minut. Jeśli jest potrzeba, doprawić solą, pieprzem (bulion sam w sobie jest wyjątkowo słony). Dodać szczyptę pieprzu cayenne. Podawać ze świeżą natką pietruszki.  
 
 
Smacznego!
 
A co powiesz na chłodnik? Spróbuj – klik


4 thoughts on “Tu i teraz. Zupa z botwinką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *