Dobro w słoiczku. Przegryź pietruszkowe pesto!

 
Jest w nim coś, co mnie uspokaja. Łagodzi zszargane nerwy, głaszcze po rozgrzanej od emocji głowie i tuli spokojnie. Zielony kolor, którego tak bardzo nie cierpię w wystrojach i ciuchach, w kuchni pełni role wyjątkowa. Jest barwą, która wystarczy, że pojawi się na talerzu i już wiem, że dieta bez niej nie miałaby najmniejszego sensu. Długotrwałe wpatrywanie się w nią sprawia, że rozwiewam słodkie rozmyślania o kuchennych grzechach i jeszcze mocniejszym wiatrem przywołuje do mojej głowy solidne poczucie wstydu, że nie gości na każdym talerzu. Nie ma co jednak wpadać w zakłopotanie, czas zrobić pietruszkowe pesto i muskać nim codzienne dania.
 

Musiałam wiele razy sama siebie rozczarowywać, aby w końcu uwierzyć, że raz kupiony słoiczek sklepowego pesto, zostanie tyle samo razy użyty i pozostawiony w lodowce na spokojne przemieniane barw. Gdy tylko nabierałam ochoty na grzankę natartą pesto, kupowałam porcję, wykorzystywałam na czubku noża i wmawiałam sobie, ze następnego dnia przygotuję tagliatelle. Nic z tych rzeczy, zawsze znajdywało się bowiem coś, co było bardziej rzemieślnicze i smaczniejsze. Rozczarowania te trwały spokojnie i lewitowały w powietrzu mojej kuchni, gdy nie zwiozłam w maleńkiej torebeczce sporej porcji pietruszki i świeżej bazylii. Spontanicznie więc wyciągnęłam blender i zrobiłam coś, co wykorzystałam do końca.

 

 

Pietruszkowe pesto

 

Składniki:

  • Dwie garści świeżej natki pietruszki
  • 3 liście salaty masłowej
  • Ok 7 listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Szczypta chilli
    opcjonalnie: sól do smaku (polecam dodawać na sam koniec – parmezan sam w sobie jest aromatyczny)
 

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki umieścić w misie rozdrabniacza i zblendować na jednolita masę. 
Propozycja podania: ugotowaną w wodzie kaszę jaglaną przemieszać z łyżką pesto. Doskonałe do przegryzienia na zimno i ciepło!
 

 

 
Smacznego!


6 thoughts on “Dobro w słoiczku. Przegryź pietruszkowe pesto!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *