Szpinak i guacamole jako pancakes. Spróbujesz?

 

 

Idealnie okrągłe, puszyste, polane syropem klonowym, który rozkosznie i równomiernie spływa po perfekcyjnych krawędziach. Tak właśnie wyobrażałam sobie pancakes. Wykreowanie obrazu nie dość, że pszennych, to jeszcze w dodatku kalorycznych i przesłodzonych placuszków, skutecznie zabiło we mnie chęć wypróbowania receptury na własnej skórze. Do czasu, gdy zaczęło skradać się za mną pragnienie czegoś słonego, a nadchodzący wyjazd wymusił wykorzystanie świeżego szpinaku, który zalegał w lodówce.

 

Oprócz szpinaku, w lodówce czekał jeszcze słoiczek domowego guacamole.

Wrzucę, co mi pasuję. Zmiksuję, wyleję na patelnię i zobaczymy, co wyjdzie – pomyślałam. Szybko więc ociepliłam mleko i jajko do temperatury pokojowej i zaczęłam działać. Rzadka konsystencja zasygnalizowała potrzebę dosypania dodatkowej łyżki mąki, a dodawane zioła same się jakoś nawinęły.
Fajnie to wygląda. – stwierdził M., gdy przekroiłam swój zielony torcik, tak jak to robią amerykańskie dzieci ze swoim klonowym towarzyszem podczas śniadania.  Te placuszki to dzieło najczystszego empiryzmu. Już nie mogę się doczekać, aż zacznę modyfikować przepis na sto różnych sposobów. Szybkość przyrządzania i możliwość bezkarnego przegryzania to ich główne atuty. Spróbujesz?

Szpinakowe pancakes z guacamole

 

 

Składniki:

  • duża garść świeżego szpinaku
    łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta wędzonej ostrej
    papryki
    szczypta bazylii
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sody
    oczyszczonej 

    Sposób przyrządzania:



    Do rozdrabniacza wrzucić szpinak, wlać oliwę i ocet oraz wsypać sól. Całość rozdrobnić. Do garnuszka wbić jajko, wlać mleko i zmiksować. Dodawać po łyżce mąki kukurydzianej, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Dodać przyprawy, sodę i rozdrobniony szpinak i ponownie wszystko szybko zmiksować. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dosypać troszkę mąki. Jeśli zbyt gęsta – dolać mleka. Punktem odniesienia idealnej konsystencji powinien być jogurt naturalny.  Na rozgrzaną i suchą patelnię wylewać ciasto (ok. 2 łyżki) i smażyć, aż pojawią się urocze pęcherzyki powietrza. Przerzucić na drugą stronę i chwilę jeszcze potrzymać. Układać jedno na drugim. Na koniec musnąć guacamole.

     

     



9 thoughts on “Szpinak i guacamole jako pancakes. Spróbujesz?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *