Kruche. Cynamonowe. Ciepłe. Przegryzam ciastka!

 
Miniony weekend spędziłam w świecie bieli, czerwieni, zielonych polnych kwiatów, nasłonecznionego
tarasu i najcudowniejszych ludzi. Do tego magicznego świata zaprosiliśmy jeszcze przepyszne jedzenie, zimny cydr, puchowe koce i kilogramy uśmiechów. Gdy leniwym okiem spoglądałam na dłużącą się drogę do Gdańska, w głowie wciąż miałam smak migdałowych lodów, a w dłoniach trzymałam najbardziej aromatyczne wspomnienie. Słoik z jeszcze ciepłymi cynamonowymi ciastkami.
 

Gdy przejedzenie, zwykle nazywane przez mnie śpiączką gastronomiczną, nadchodziło, a moje oczy od patrzenia na cały tydzień powoli stawały się senne, wypatrzyłam słoiczek, którego aromat od początku przyjazdu kręcił mi się w nozdrzach. Cynamon. Lukier z dzieciństwa. I moja przypadłość przegryzania boków oraz spodu, aż zostanie sama warstwa białej polewy. Czasem ją wyrzucam, a czasem, gdy nikt nie patrzy, zajadam. Dorwanie się do pachnącego słoja spowodowało, że na samym dnie zostało tylko kilka sztuk. Gdy nastał świt, zaparzyłam kawę orkiszową i przegryzłam je na tarasie. Słońce tego dnia było wyjątkowo łaskawe dla Warmii. Zapach cynamonu mianuję w te lato zapachem ciepłego majowego poranka!
 

Kruche ciastka cynamonowe

 

Składniki:

  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki cynamonu

Sposób przyrządzania:

Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Rozwałkować na blacie i wykrawać pożądane kształty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20 min w 180 stopniach. Smakują w każdej postaci.
 
 

 

 
Smacznego!
 
 

 

 


4 thoughts on “Kruche. Cynamonowe. Ciepłe. Przegryzam ciastka!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *