Gęsty ocet balsamiczny z pieczonym batatem

 

 

Jak dla mnie, batatowy szał wciąż trwa. I choć rozpoczął się już lekki sezon na szparagi, ja myślami wciąż krążę wokół słodkich ziemniaków i możliwości ich wykorzystania. Sernik, brownie, zapiekanka, krem… To wszystko bardzo kusi, jednak mikstura popołudniowego zmęczenia z brakiem wystarczającej ilości godzin w ciągu doby, zwykle wymusza na mnie najprostsze i jednocześnie najlepsze rozwiązanie: pieczone frytki. Tym razem podałam je z towarzyszem idealnym.

 

Ocet balsamiczny to jeden z tych produktów, bez których moja kuchnia się nie obejdzie. Najbardziej lubię mieszać go z dobrej jakości oliwą i maczać w nim chrupiącą, jeszcze ciepłą ciabattę z grubo mieloną solą morską i rozmarynem.
Produkowany jest najczęściej w pobliżu włoskiej Modeny i powstaje w wyniku gotowania moszczu winogronowego oraz późniejszej długoletniej fermentacji. Ma charakterystyczną ciemną barwę i nie sposób go pomylić. Reguluje trawienie, zbawiennie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu.
Tym razem nieoceniony ocet balsamiczny wykorzystałam do prostego gęstego sosu, którym polałam swoje ulubione pieczone bataty.

 

Pieczone bataty z gęstym octem balsamicznym

 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • opcjonalnie: gałązka rozmarynu
    sos:
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

 

Sposób przyrządzania: 

Bataty umyć, obrać i pokroić w długie smukłe paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą, posolić i ewentualnie posypać świeżym rozmarynem. Piec przez 15 minut w 210 stopniach.
W rondelku zagotować ocet balsamiczny z przyprawami. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż ocet odparuje i zgęstnieje. Polać ciepłe frytki.

Smacznego!

 



1 thought on “Gęsty ocet balsamiczny z pieczonym batatem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *