Receptura rodzinna: najlepszy pasztet drobiowy

 

Z mięsem u mnie jest tak, że gdy go nie ma w kuchni, czuję się swobodnie i nie wisi nade mną obowiązek przygotowania czegoś mięsnego. Zegar nie tyka, kawałek soczystej piersi lub schabu nie sugeruje w lodówce, że już czas go wykorzystać. Tak naprawdę nigdy nie było mi po drodze przyrządzanie dań z mięsem w roli głównej lub nawet jako dodatek. Czynność tę zostawiłam swoim bliskim, którzy radzą sobie świetnie. Tak jak np. moja Mama, która zaserwowała mi najlepszy pasztet drobiowy w okolicy. I choć mięsiara ze mnie żadna, wracam do niego dość często.

 

Z nieśmiało wyciągniętymi dwoma palcami mogę zapewnić, że nawet najwytrwalsi przeciwnicy wszystkiego pasztetowego, polubią ten… Wypiek. Wszak to właśnie w ten sposób należy nazwać drobiowo-warzywny pasztet, tak bardzo delikatny i lekki. Nie sposób zdefiniować jego konsystencji, jest po prostu idealna.

 

Ta drobiowa pozycja jest ściśle związana z naszymi okazjami. Piekę go na kolację z przyjaciółmi, święta, czy niedzielne kanapki. W kryzysowych chwilach wystarczy, że wyciągnę kawałeczek z zamrażarki. Doskonale nadaje się do chwycenia w rękę, czy rozsmarowania na domowym pieczywie. Spróbujcie, przekonajcie się.

 

Drobiowy pasztet z warzywami

 

Składniki:

  • 1,6 kg kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • opcjonalnie: bazylia, oregano
 

Sposób przyrządzania:

Kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie z marchewką i pietruszką, a następnie obrać i zmielić w maszynce. Na roztopionym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki oraz także przepuścić przez maszynkę. W rondelku delikatnie zagotować mleko, dodać mąkę i zrobić z całości coś w rodzaju kleiku. Ostudzony dodać do całości. Do masy dodać 4 żółtka i pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i ulubione zioła.
Całość przełożyć do keksówki (najlepiej aluminiowej) i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
 
 
Smacznego!
 

 



2 thoughts on “Receptura rodzinna: najlepszy pasztet drobiowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *