Mazurek wielkanocny na ostatnią chwilę

 

W ustach dominuje słodkawy posmak, dłonie lepią się od lukru, a brzuch przypadkowo jest w stanie ciągłego wypełnienia. Krzątanie się po kuchni w umorusanym od mąki fartuchu to dla mnie przedwielkanocny czas, który przywołuje pewne wspomnienia.

W dzieciństwie moim podstawowym kuchennym obowiązkiem było przygotowywanie mazurków i lukrowanie wielkanocnej baby (taka ciekawostka: pamiętam, gdy pewnego roku Mama przygotowując babkę drożdżową zapomniała o… drożdżach. Mimo to, udała się! Sekret tamtej baby wciąż pozostaje jednak nieodkryty).

Teraz, gdy do świątecznej listy przysmaków doszło wiele innych pozycji, oderwanie się od wszystkiego na rzecz najprostszego mazurka na świecie jest czymś niezwykłym. Gdy nie zdążyliście zatem upiec jeszcze tego wielkanocnego „must have”, polecam swoją wersję z dzieciństwa.

 

Mazurek wielkanocny z czterech składników

 

Składniki:

kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego dobrej jakości masła
  • 50 g cukru

    dodatkowo:

  • puszka kajmaku

    dekoracje: nasiona dyni, cukrowe jajeczka, galaretki w cukrze, pisaki dla dzieci

    Sposób przyrządzania:

    Składniki na ciasto zagnieśc na jednolitą masę. Schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. Następnie „wykleić” ciastem formę do tarty, pozostawiając wyższe boki. Nakłuć widelcem środek i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.
    Po wystudzeniu, przełożyć kajmak na kruche ciasto i udekorować wedle uznania.

 

 

Pięknych, słodkich i wesołych Świąt!

 



2 thoughts on “Mazurek wielkanocny na ostatnią chwilę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *