Pochwała prostoty. Czipsy ze szpinaku

 

To jakie święta był szybkie, każdy widział i czuł. Świąteczny poniedziałek słodko przedłużył weekend o smaku jajka i sernika. I choć ten magiczny czas z bliskimi mógłby trwać wiecznie, dobrze porzucić maślane, smażone, pszenne, słodkie i słone na coś lżejszego. Po dzisiejszej wspaniałej jaglance, zachciało mi się jednak coś przegryźć. Zrobiłam więc czipsy.

 

Lubię na nie patrzeć. Wyglądają jak jesienne liście przyjemnie kruszące się w dłoniach. I takie właśnie są te czipsy ze szpinaku. Wystarczy zaledwie kilka minut w rozgrzanym piekarniku, aby miękkie i dość grube listki zamieniły się w delikatną przekąskę. Ich przyprawienie to kwestia nieskończonej wyobraźni. Spróbujcie.

 

Szybkie czipsy ze szpinaku

 

Składniki:

  • garść umytych i osuszonych liści szpinaku
  • szczypta grubo mielonej soli morskiej
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: pieprz kajeński, kmin rzymski, papryka wędzona, zmielone pomidory, suszony czosnek…

 

Sposób przyrządzania:

 

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć liście świeżego umytego szpinaku. Za pomocą pędzla kuchennego, musnąć liście oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Piec 5-7 minut, do uzyskania chrupkości.

Smacznego!


4 thoughts on “Pochwała prostoty. Czipsy ze szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *